Aktualno

‘Eksplozija’ potrage za radnom snagom! A tek smo u siječnju…

'Eksplozija' potrage za radnom snagom! A tek smo u siječnju...

Ova 2022. godina po svemu sudeći bit će – bolja, barem što se tiče poslova. Odnosno, u slučaju naše županije, gledano kroz prizmu sezone i turističke ponude, mogli bismo dokučiti rekordnu 2019. godinu. Samo dokučiti ili? To ćemo znati tek kad za to bude vrijeme. Na sve strane traže se – i to itekako veseli – konobari, kuhari, pomoćno osoblje… A tražilice, grupe i oglasni prostori za pretragu zanimanja doslovno su ‘eksplodirali’ u potrazi za ugostiteljskim zanimanjima. Uvjeti poput plaća, napredovanja, edukacija, povoljnog radnog vremena su motivirajuće smjernice za uputiti se prema, primjerice, u povijesnoj jezgri na razgovor za posao. Situacija je utoliko bolja nego prije godinu, ili dvije, kada su na tim istim platformama objave počinjale s ‘Tražim posao…’ ili – još gore – ‘Tražim bilo kakav posao…’. Ugostitelji su se za 2022. itekako pripremili i i optimistično koračaju ka ‘špici sezone’, a u tome će im osnova biti kvalitetan ugostiteljski kadar. I nisu to samo konobari, kuhari… Već i dostavljači, recepcioneri i cijeli niz srodnih turističko-ugostiteljskih zanimanja. I za razliku od 2021., turbulentne godine, u ovu smo svi skupa zakoračili smireniji, a na kraju iste vidjet ćemo koliko ćemo biti zadovoljniji u odnosu na predpandemijsko razdoblje.

A tek smo u siječnju…
S obzirom na činjenicu da smo tek u siječnju, zapravo iznenađuje količina oglasa koje naši ugostiteljski objekti plasiraju na Facebook oglasnike. Ipak, Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti ŽK Dubrovnik, ne vidi u ranijem plasmanu oglasa – ništa čudno.
—Prošle godine nedostajalo je puno više radne snage, a i mi smo, ponukani katastrofičnim najavama kojekavih klaunova iz medijskog prostora, imali strah zapošljavati nove ljude. I onda nam se, normalno, dogodila sezona kakva se dogodila, gdje nismo bili gotovo uopće spremni. Ove godine želimo izbjeći tu situaciju i pokušavamo se pripremiti na vrijeme. Oglasa je mnoštvo i sve su ranije krenuli, kao i razgovori za posao i ukupno gledajući dogovori za sezonu – naglasio nam je Ante Vlašić. Na pitanje može li u ovom trenutku, nekoliko mjeseci prije ‘prave sezone’, dati sliku o radnoj snazi, ističe kako sada nedostaje svih zanimanja.

Pokušat ćemo eliminirati lošu situaciju
—Ta slika vidjela se i prošle godine, a ove ćemo pokušati tu situaciju eliminirati – naglašava nam dalje. Komentira nam dalje, za kraj i predviđanje za sezonu.
—Vjerujem da će biti bolja, ne vjerujem da ćemo se popeti skroz do brojke iz 2019. godine, a i s obzirom na našu mikro-lokaciju vjerujem da će nam trebati malo više vremena da se oporavimo. Također i s obzirom na naša emitivna tržišta. No, za kraj, mislim da će nam svima biti puno bolje nego prošle godine – zaključuje Vlašić.

Iz tiskanog izdanja od 12. siječnja 2022.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist