Aktualno

‘Eksplozija’ potrage za radnom snagom! A tek smo u siječnju…

Ova 2022. godina po svemu sudeći bit će – bolja, barem što se tiče poslova. Odnosno, u slučaju naše županije, gledano kroz prizmu sezone i turističke ponude, mogli bismo dokučiti rekordnu 2019. godinu. Samo dokučiti ili? To ćemo znati tek kad za to bude vrijeme. Na sve strane traže se – i to itekako veseli – konobari, kuhari, pomoćno osoblje… A tražilice, grupe i oglasni prostori za pretragu zanimanja doslovno su ‘eksplodirali’ u potrazi za ugostiteljskim zanimanjima. Uvjeti poput plaća, napredovanja, edukacija, povoljnog radnog vremena su motivirajuće smjernice za uputiti se prema, primjerice, u povijesnoj jezgri na razgovor za posao. Situacija je utoliko bolja nego prije godinu, ili dvije, kada su na tim istim platformama objave počinjale s ‘Tražim posao…’ ili – još gore – ‘Tražim bilo kakav posao…’. Ugostitelji su se za 2022. itekako pripremili i i optimistično koračaju ka ‘špici sezone’, a u tome će im osnova biti kvalitetan ugostiteljski kadar. I nisu to samo konobari, kuhari… Već i dostavljači, recepcioneri i cijeli niz srodnih turističko-ugostiteljskih zanimanja. I za razliku od 2021., turbulentne godine, u ovu smo svi skupa zakoračili smireniji, a na kraju iste vidjet ćemo koliko ćemo biti zadovoljniji u odnosu na predpandemijsko razdoblje.

A tek smo u siječnju…
S obzirom na činjenicu da smo tek u siječnju, zapravo iznenađuje količina oglasa koje naši ugostiteljski objekti plasiraju na Facebook oglasnike. Ipak, Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti ŽK Dubrovnik, ne vidi u ranijem plasmanu oglasa – ništa čudno.
—Prošle godine nedostajalo je puno više radne snage, a i mi smo, ponukani katastrofičnim najavama kojekavih klaunova iz medijskog prostora, imali strah zapošljavati nove ljude. I onda nam se, normalno, dogodila sezona kakva se dogodila, gdje nismo bili gotovo uopće spremni. Ove godine želimo izbjeći tu situaciju i pokušavamo se pripremiti na vrijeme. Oglasa je mnoštvo i sve su ranije krenuli, kao i razgovori za posao i ukupno gledajući dogovori za sezonu – naglasio nam je Ante Vlašić. Na pitanje može li u ovom trenutku, nekoliko mjeseci prije ‘prave sezone’, dati sliku o radnoj snazi, ističe kako sada nedostaje svih zanimanja.

Pokušat ćemo eliminirati lošu situaciju
—Ta slika vidjela se i prošle godine, a ove ćemo pokušati tu situaciju eliminirati – naglašava nam dalje. Komentira nam dalje, za kraj i predviđanje za sezonu.
—Vjerujem da će biti bolja, ne vjerujem da ćemo se popeti skroz do brojke iz 2019. godine, a i s obzirom na našu mikro-lokaciju vjerujem da će nam trebati malo više vremena da se oporavimo. Također i s obzirom na naša emitivna tržišta. No, za kraj, mislim da će nam svima biti puno bolje nego prošle godine – zaključuje Vlašić.

Iz tiskanog izdanja od 12. siječnja 2022.

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija