Kultura

Ekonomska škola dobila svoju monografiju

Ekonomska škola dobila svoju monografiju

Monografija „Sto godina Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik“ predstavljena je ovog utorka u Hotelu Lero.

Članovi uredništva su uz ravnateljicu škole Suzana Đurđević, vanjski suradnici Marko Giljača diplomirani ekonomist i Ivan Viđen povjesničar umjetnosti, te profesorice škole Sandra Rossetti Bazdan i Lidija Daničić
 
-Zahvaljujem im jer su ovu monografiju prihvatili kao izazov i pomogli u njenom stvaranju – rekla je ravnateljica škole Suzana Đurđević. Ona je zajedno s bivšim profesorom Stijepom Zanonijem pročitala i pjesmu Slap s kojom počinje ova monografija.
 
 -Njome smo željeli pokazati da smo u rad ove monografije ušli jer smo htjeli spojiti sve kapi ove škole, željeli smo na jednom mjestu prikupiti sve ono što se radilo u školi od početka do danas – zaključila je.
 
-Ove godine je velika koncentracija obljetnica u Dubrovniku. Dubrovnik je grad trgovačke tradicije a u njemu je 1913. započelo sustavno obrazovanje za trgovca. To ne znači da se prije nisu obrazovali trgovci i ekonomisti.Ova knjiga pred nama sastoji se od dvije velike cjeline. Prva je kroz povijest škole, a druga o školi danas. To nam je bilo jako važno, jer se ne može graditi prvi kat kuće bez prizemlja. Prikazati djelovanje škole u 100 godina nije nimalo lako, jer je mijenjala puno ustroja, lokacija, učenika i profesora. To se u našem sadržaju i vidi te smo počeli s kronologijom. Osim dijela o Benediktu Kotruljeviću, govorimo o samim počecima škole u uvodnom tekstu kojim smo obuhvatili razdoblje do 2. svjetskog rata, nakon čega donosimo blok o sjećanjima nekoliko bivših učenika i ravnatelja škole donoseći u svakom desetljeću po jednu osobu. Tako smo željeli približiti čitatelju duh vremena – naglasio je Ivan Viđen dodavši kako monografija sadrži i tablice o smjerovima, funkcioniranju škole u Domovinskom ratu, te o direktorima škole.
 
-Dubrovnik može biti sretan da ima ovakvu školu-zaključio je Viđen.
 
Profesorica Hanja Gluhaić i dugogodišnja tajnica škole Slavica Jelić prisjetile su se svojeg rada u Ekonomskoj školi.

-Ovo je za mene bilo neočekivano putovanje. Ovo je i u zadiranje u memoriju Grada, i vjerujem da smo doprinjeli i tome objavljujući ovu monografiju – istaknuo je Marko Giljača.

O radu škole u vrijeme Domovinskog rata govorila je ravnateljica Suzana Đurđević, a o radu škole danas Sandra Rossetti Bazdan i Lidija Daničić.

Pročitajte još

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist