DuList IN

Edward Norton i Ula Pontikos stižu na Lopud!

Edward Norton i Ula Pontikos stižu na Lopud!

Na predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, koji će se održati od 20. do 24. lipnja, predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji ‘Glumci’ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Imena mladih filmskih umjetnika već su otkrivena, a sada znamo i kroz čija će bogata profesionalna i osobna iskustva sudionici dobiti priliku usavršiti svoja znanja i profesionalne kompetencije. Riječ je o umjetniku koji je već gotovo trideset godina u samom vrhu svjetske kinematografije, a čiji CV govori sam za sebe.

Edward Norton jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar (‘Iskonski strah’, ‘Generacija X’ i ‘Birdman’), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju. Glavni masterclass Edwarda Nortona poslušat će svi sudionici Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji ‘Glumci’.

-Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa – izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Nortonov najnoviji film ‘Brooklyn bez majke’, koji je producirao i režirao, za koji je napisao scenarij i u kojem je glumio, redatelj i povjesničar Ken Burns nazvao je ‘ni manje ni više nego modernim remek-djelom’. Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu ‘Glass Onion: a Knives Out Mystery’, koji je u prva tri tjedna emitiranja postao jedan od tri najgledanija filma u povijesti Netflixa. Trenutno ga možemo gledati u Appleovoj antologijskoj seriji ‘Extrapolations’, a očekuje ga i snimanje filma ‘Asteroid City’, njegovog petog igranog filma u režiji legendarnog Wesa Andersona.

Drugu godinu zaredom u sklopu Ponta Lopud festivala održat će se i stručni programi za snimateljice. Doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji sastavni je dio svjetonazora festivala Ponta Lopud pa će i na ovogodišnjem, trećem festivalskom izdanju u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i regionalnim filmskim centrima iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH, biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP). Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine ‘izbrusiti’ uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Poput Edwarda Nortona, i Ula Pontikos svoj će glavni masterclass održati sa sudionicima svih triju kategorija sudionika, nakon čega će se posvetiti samo snimateljicama i to kroz teoretski i praktični rad.

Ula Pontikos diplomirala je na prestižnom londonskom NFTS-u (Nacionalnoj školi za film i televiziju), koji joj je 2022. godine dodijelio godišnju nagradu Sue Gibson BSC za rad na TV seriji ‘Russian Doll’. Rad na posljednjoj sezoni navedene serije donio joj je i nominacije za Emmy i nagradu Američkog društva snimatelja (ASC). Svoj prvi igrani film, ‘Weekend’, Ula je snimila 2011., a BBC Film ju je 2012. proglasio talentom u usponu. Od tada nastavlja snimati filmove uključujući ‘Lilting’, za koji je 2014. osvojila nagradu World Cinema Cinematography u Sundanceu, te ‘Stars Don’t Die in Liverpool’, nominiran za tri BAFTA-e.

Foto PR

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist