Kultura

Dvije ekranizacije Wildeovih djela

Dvije ekranizacije Wildeovih djela

Bogat filmski program 64. Dubrovačkih ljetnih igara zatvara se večeras, 24. kolovoza, projekcijom komedije „Idealni muž“ iz 2000. godine u režiji Billa Cartlidgea u 21:00 sat te besplatnom projekcijom „Slike Doriana Graya“ iz 1973. godine u režiji Glenna Jordana u 22:30 sati, u ljetnom kinu Jadran.

Komedija „Idealni muž“ donosi priču o političaru u usponu te novoizabranom predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Chilternu. Sve ide po planu do početka zabave povodom njegova izbora koju je zasjenio dolazak lijepe spletkarošice Laure Chevely koja zna mračnu tajnu iz njegove prošlosti koja mu može uništiti karijeru, a neće je otkriti samo ako podrži kontroverzni građevinski projekt kojem se on žestoko suprotstavlja… „Idealni muž“ najaktualnija je i satirički najubojitija Wildeova komedija u kojoj je autor svoj kritički žalac usmjerio prema političkom licemjerju i korpuciji. U ovoj moderniziranoj verziji Wildeovog „Idealnog muža“ iz 2000. godine glavne uloge tumače James Wilby (Maurice, Howard's End) i Sadie Frost.

Radnja romana „Slika Doriana Graya“ smještena je u viktorijansku Englesku gdje Dorian Gray, imućni i lijepi mladić, upoznaje Harryja Wottona koji ga uvodi u dekadentne krugove londonskog društva. Dok se Dorian prepušta hedonizmu, njegov izgled tijekom godina ostaje nepromijenjen, ali na njegovom portretu vide se sva njegova moralna izobličenja… Jedini roman Oscara Wildea, „Slika Doriana Graya“, svojom je dekadentnom pričom skandalizirao London nakon prve objave 1890. Danas smatran klasikom, ovaj faustijanski roman doživio je nekoliko ekranizacija, a ovu adaptaciju, koju potpisuje John Tomerlin, režirao je Glenn Jordan. Uz mladog Shanea Brianta (Dorian Gray) u glavnim ulogama nastupaju Nigel Davenport (Henry Wotton) i Charles Aidman (Basil Hallward).

Filmski program 64. Dubrovačkih ljetnih igara ostvaren je u suradnji s Kinematografima Dubrovnik i pod pokroviteljstvom Croatia osiguranja, a ulaznice za sve projekcije dostupne su na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr,  na blagajnama Igara u Festivalskoj palači i na Stradunu te na kino ulazu dva sata prije projekcije po cijeni od 30 kuna.

Pročitajte još

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist