DuList IN

Dva koncertna spektakla na Parku Orsula

Tjedan koji je pred nama donosi dva vrhunska glazbena doživljaja u sklopu Park Orsula Music Festivala.

Prvo će u četvrtak, 11.srpnja nastupiti najveće zvijezde ovogodišnjeg programa, britanska grupa The Tiger Lillies s kojima će nastupiti i Dubrovčani iz grupe Izae. Samo dva dana nakon toga, u subotu, 13.srpnja na Orsulinoj pozornici imat ćemo priliku slušati magične glasove braće Teofilović uz instrumentalnu pratnju Miroslava Tadića.

The Tiger Lillies

Najveće glazbeno ime ovogodišnjeg Park Orsula Music Festivala svakako su britanski The Tiger Lillies. Osnovani 1989. od strane kantautora Martyna Jacquesa, ovaj tročlani bend svojih avangardnim pristupom osvaja publiku diljem svijeta. Jacques je njihov rad svojevremeno etiketirao kao ‘brechtovski punk cabaret’, a koji objedinjuje brojne raznolike glazbene izraze poput gypsy swinga, ruskog i grčkog folka, talijanske opere, francuske šansone, ranog bluesa, flamenca i, naravno, berlinskog cabareta tridesetih. Ovaj je iznimno nadareni multiinstrumentalist svoje dvadesete proživio u stančiću smještenom iznad bordela u londonskom Sohou, pa mu dinamičan život koji se odvijao podno njegova prozora postaje inspiracijom koju će poslije pretvoriti u vlastitu umjetnost. Njegov glas, inspiriran i školovan u opernom kastrato stilu, postaje zaštitnim mu znakom, a osim harmonike s kojom je priča o The Tiger Lillies i krenula, ubrzo počinje svirati i klavir, gitaru te ukulele, da bi ovu glazbenu priču i više nego uspješno upotpunili kontrabasist i solist na glazbenoj pili Adrian Stout te bubnjar i udaraljkaš Adrian Huge, kojeg je oduševljeni David Byrne jednom prilikom opisao kao Jamesa Joycea za bubnjevima.

Izae

“Snimamo muziku. U boji. Nismo bend, mada je katkad dosta ljudi u priči. Uživo nas nema”. Tako sebe opisuje Izae, ne samo jednom nazvani ‘najbolje čuvanom dubrovačkom glazbenom tajnom’. Ova grupa je od 2006. godine snimila pet albuma, a u istom vremenskom razdoblju zabilježila vjerojatno isti broj nastupa. Ili tek poneki više. Ili možda i pokoji manje. Nastupi ansambla Izae su toliko rijetki, a ovaj će se dogoditi u sklopu promocije njihovog novog albuma “Fragmentirani monokl gospodina Volframa”. Teško je nekom putniku-namjerniku opisati što bi mogao doživjeti od Izae na ovom nastupu, a nekakvi uobičajeni nazivi koji se veću uz njih su freak-folk, cabaret, eksperimentalna glazba, psihodelija. Mogli bi reći i šansona ili trubadurstvo, ali sigurno je da će nam Jadranka, Adem i Dejan, koji posljednjih godina čine nukleus ansambla, zajedno sa svojim gostima priuštiti nezaboravno glazbeno putovanje.
 
Teofilovići i Miroslav Tadić

Miroslav Tadić jedan je od najboljih gitarista ne samo s ovih područja, nego i u cijelom svijetu. Ugledni Guitar Player Magazine još je 1997. Tadića uvrstio među 30 najboljih svjetskih gitarista, a impresivan je popis s kojim je glazbenicima Tadić surađivao: Placido Domingo, The Los Angeles Opera, Londonski filharmonijski orkestrar, Kudsi Erguner, Djivan Gasparian, Maria João i mnogi, mnogi drugi. Tadić je od 1985. i profesor gitare na prestižnom  California Institute of the Arts u Los Angelesu. Na našim prostorima najpoznatiji je po suradnji s Vlatkom Stefanovskim, a upravo je on zaslužan za upoznavanje Tadića s blizancima Teofilovićima.
Ratko i Radiša Teofilović nastupaju od početka devedesetih godina, a može se ih smatrati čuvarima balkanske glazbene baštine. Od samog početka svoje karijere oni su se opredijelili za izvedbu tradicijskih pjesama, a ono što ih ističe su njihovi navjerojatni glasovi. Vokalne sposobnosti Teofilovića su potpuno komplementarni, savršeno se harmonijski nadopunjuju, a one usporedbe sa Simonom & Garfunkelom, koje se mogu pronaći na internetu, uopće nisu pretjerane.

S takvom pojedinačnom osnovom, zajednički rad Teofilovića i Miroslava Tadića unaprijed je bio osuđen na uspjeh. Album “Vidarica” sniman je Los Angelesu pod paskom producenta Scotta Frasera (Kroson Quartet), a na njemu je ova trojka izvele tradicijske pjesme iz Makedonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Rezultat je bio i iznad očekivanog – “Vidaricu” su mnogi proglasili jednim od najboljih tradicijskih albuma ikada snimljenih na ovim prostorima, a dobio je i zasluženu pažnju svjetskih medija. No, bez obzira na sjajne snimke, koncertni izvještaji tek idu u prilog Teofilovićima i Tadiću. Sjajne pojedinačne vrijednosti ovim su se projektom spojile u jedinstven glazbeni ugođaj koji se svakako mora doživjeti.
Info o koncertima:

Oba koncerta počinju u 21:30. Ulaznica/članarina za koncert The Tiger Lillies i Izae košta 80 kuna za registrirane prijatelje udruge Ambient Croatia, odnosno 100 kuna za sve ostale posjetitelje. Ulaznica/članarina za koncert Teofilovića i Miroslava Tadića košta 70 kuna za registrirane prijatelje udruge Ambient Croatia, odnosno 90 kuna za sve ostale posjetitelje.

Pročitajte još

PRAVI LJETNI ŠUŠUR Koga smo sve ‘uhvatili’ u opuštenom noćnom điru Gradom?

DR. ANA BEKIĆ O ESTETSKIM KOREKCIJAMA Dubrovkinje vole neprimjetne zahvate

Maria Prkut

‘VOLIM OVAJ ČAROBNI GRAD’ Goran Višnjić nije propustio s kolegom Boškovićem popiti piće u Antuninskoj ulici

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija