Zanimljivosti

Dva hitna medicinska prijevoza u nekoliko dana

Dva hitna medicinska prijevoza u nekoliko dana

Županijski centar 112 Dubrovnik primio je 17. listopada u 13 sati i 55 minuta zahtjev od DZ Korčula za hitan medicinski prijevoz pacijenta s otoka Korčule (helidrom Korčula) za KBC Split. Prijevoz je realiziran helikopterom HRZ-a u vremenu od 14:15 do 15:12 sati.

Nedavno je također organiziran  hitan medicinski prijevoz pacijenta iz OB Dubrovnik za KBC Split. Naime, Županijski centar 112 Dubrovnik primio je zahtjev i 14. listopada u 11:25 sati a prijevoz je također realiziran helikopterom HRZ-a u vremenu od 11:50 do 14:31 sati.
 
– Mi organiziramo hitan medicinski prijevoz pacijenata na zahtjev liječnika doma zdravlja ili OB Dubrovnik ako je potrebno prebaciti životno ugroženog pacijenta. Tada organiziramo  helikopter HRZ-a. Godišnje imamo 120 helikopterskih prijevoza i 10 – ak prijevoza zrakoplovom Vlade , i to kada zbog teških meteoroloških uvjeta helikopter ne može letjeti. Tada angažiramo vojni trasnsportni zrakoplov ili zrakoplov Vlade koji koristimo i za  hitan prijevoz organa za transplataciju. Naša je zadaća osim toga iskordinirati hitnu pomoć kako bi došla na vrijeme kako bi se izbjeglo nepotrebno čekanje pacijenta. Uglavnom to je naša zadaća i dosada nije bilo situacija da se  hitan medicinski prijevoz nije mogao organizirati. Trebam istaknuti da su zrakoplovne posade stručne i požrtvovne kao i hitni medicinski timovi koji skrbe oko životno ugroženih pacijenata – istaknuo je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Goran Violić.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist