Aktualno

DUGOGODIŠNJA VOLONTERKA Silvi Mladošić plaketa ‘Berislav Bačić’

DUGOGODIŠNJA VOLONTERKA Silvi Mladošić plaketa 'Berislav Bačić'

Dubrovački Crveni križ ovogodišnju Plaketu ‘Berislav Bačić’ dodijelio je 15. svibnja dugogodišnjoj volonterki i članici Crvenog križa Silvi Mladošić.

Silva Mladošić dugogodišnji je član Crvenog križa. Aktivna je u Crvenom križu od 1967. godine, kada je prvi puta darovala krv. Krv je darovala 86 puta i za to je od predsjednika Republike Hrvatske dobila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koja se dodjeljuje za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje društvenih vrednota.

-Naša Silva, kako je odmila zovemo mi u Dubrovačkom Crvenom križu najaktivnija je s darivateljima krvi. Uvijek ima toplu riječ za svakoga, a posebno potiče mlade na ovaj plemeniti čin, neumorno objašnjavajući važnost darivanja krvi. Plaketa ‘Berislav Bačić’ odlazi i ove godine u prave ruke – kaže za našu volonterku predsjednik Dubrovačkog Crvenog križa dr. Vicko Mihaljević.

-Aktivna je u Crvenom križu, član je Odbora i Skupštine društva, a od 2013. godine obnaša i funkciju potpredsjednice Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Vodila je aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi na Babinom kuku, a potom u Konavlima – kaže ravnatelj Dubrovačkog Crvenog križa ivko Šimunović.

-Moja misao vodilja prilikom svakog darivanja krvi bila je ništa ne gubim, a nekome mogu spasit život! – kroz smijeh kaže gospođa Silva, te nastavlja:

-Uvijek sam voljela biti u direktnom kontaktu s darivateljima. Znam da mladi danas vole Facebook i druge društvene mreže, ali meni je direktni razgovor s darivateljima uvijek bio draži. Tako i danas kada je akcija u Konavlima ja znam krenut ujutro rano obić sva mjesta đe se ljudi okupljaju butige, kafiće, škole, vrtiće i don Josipa i vatrogasce. I pozvat ih direktno na akciju!

Pitamo je tko je koga našao, ona Crveni križ ili Crveni križ nju?
-To je bilo prirodno – kaže kroz svoj prepoznatljiv osmijeh te nastavlja kako su je kada je prvi put išla darovat krv u Makarskoj, zapravo, zbog visokog tlaka odbili. Ali nije odustajala, i tijekom svog života krv je dala 86 puta. Gđa Silva skoro je cijeli svoj radni vijek provela radeći kao medicinska sestra, a pred mirovinu vodila je darivanje krvi u Dubrovačkom Crvenom križu.

-Ovo je za mene bilo veliko iznenađenje, ali je zapravo jako lijepo kada ti zahvale – kazala je primajući Plaketu, i nastavila ‘ovo će mi biti dodatni poticaj za nastavak volontiranja’.

Plaketu ‘Berislav Bačić’ ustanovilo je 2016. godine Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik u spomen na svog dugogodišnjeg volontera, prvog počasnog člana Društva, predsjednika Društva, člana Odbora, predavača prve pomoći. Plaketa se dodjeljuje u Tjednu Crvenog križa (od 8. do 15. svibnja) za promicanje humanosti, osobite rezultate u unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinos razvoju Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

Plaketu ‘Berislav Bačić’ su do sada dobile Lili Magud i Lucija Šalja. Uručivanju Plakete nazočila je obitelj pok. Berislava Bačića.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist