Aktualno

DUGO ODOLIJEVAO KONKURENCIJI Prodaje li se jedini dubrovački trgovački lanac?

Prema informacijam objavljenim u Sudskom registru, dubrovački trgovački lanac Pemo od 1. siječnja 2019. izbrisan je iz vlasničke strukture Narodnoga trgovačkog lanca, koji sad okuplja pet hrvatskih trgovačkih kuća (Bakmaz, Boso, Gavranović, Metss, Studenac).

Podsjetimo, vlasnik Pema je Lovorko Milošević, a član Uprave i direktor Nikola Butigan. Pemo je u NTL-u imao šestinu vlasničkog udjela koji je prodao ostalim NTL-ovim članicama. Budući da je temeljni NTL-ov kapital veći od 83 milijuna kuna, Milošević je za svoj dio dobio 13,8 milijuna kuna.

U razgovoru s ljudima iz branše Lider Media pokušao je doznati razloge te odluke jer članice NTL-a svakako imaju bolje uvjete nabave nego što bi ih imale da posluju samostalno. Uz to, NTL ima solidne prihode, veće od milijardu kuna, i dobit iznad 40 milijuna kuna, a i vlastite prodajne kanale, trgovine pod svojim brendom.

Kako neslužbeno saznaje Lider Media, Milošević Pemo navodno prodaje pa je taj potez poslovno logičan jer udjel ima veću vrijednost ako je proda ostalim članicama, a tako je povećao i vrijednost vlastite kompanije jer mu zarada ulazi izravno u dobit. Jednako tako neslužbeno je doznao da se do sada razgovaralo s tri trgovačka lanca – Sparom, Tommyjem i poljskim fondom Enterprise Fund VII koji je nedavno ušao u vlasničku strukturu Studenca, drugoga najvećeg trgovačkog lanca u Dalmaciji.

Na jednak su način svoje udjele u NTL-u do sada ostalim suvlasnicima prodali Kerum i Tommy, s time da je, bez obzira promjenu vlasništva, Studenac ostao u sustavu NTL-a.

Posljednjih nekoliko godina Pemo ima solidan rast prihoda; u 2017. iznosio je 366 milijun kuna, a dobit gotovo 30 milijuna. Jedini je dubrovački trgovački lanac i dugo je odolijevao konkurenciji, među ostalim iz praktičnog razloga jer na dubrovačkom podneblju postoji ograničeni kapacitet za gradnju velikih centara. Posluje 24 godine, ima više od trideset trgovina, vlastitu veleprodaju za kanal HoReCa i logistiku te zapošljava više od tristo ljudi.

Pročitajte još

Hrvatska pošta upozorila na novu prijevaru: ‘Nemojte odgovarati na takve poruke’

Dulist

Elektrojug javlja da se radovi na Vrbici odgađaju, sutra intervencija na Lopudu

Dulist

MIJENJA SE LOKACIJA ‘Torta party’ ipak u Studentskom domu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija