Hrvatska

Dug bolnica veledrogerijama dosegnuo 5,7 milijardi kuna

Potkraj siječnja dug bolnica veledrogerijama desegnuo je 4,2 milijarde kuna, a do kraja veljače, zajedno s dugovima ljekarni, povećat će se na 5,7 milijardi. Toliki je bio i prije samo nekoliko mjeseci, kada je intervencijom države smanjen, no problem dugova u zdravstvu time nije nestao, prenosi HRT.

– Tri mjeseca nakon posljednje sanacije i rebalansa proračuna potkraj 2020. te dodatne uplate ljekarnama mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovi su dosegnuli razinu od 5,7 milijardi kuna, kakva je bila u listopadu, rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Veledrogerije, članice koordinacije pri HUP-u, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku.

– Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka određuje se pravilnicima koje određuje Ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najvišu dopuštenu cijenu lijeka, a HZZO-a s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje Ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po tim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, objasnila je Percač.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

– To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 ljudi. Dugovi bolnica otkad je formirana Koordinacija veledrogerija pri HUP-u su udvostručeni. Početkom 2018. imali smo 2,2 milijarde kuna duga, sad smo na 4,2 milijarde, rekla je Percač.

Uza sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

– Govorimo o bolnicama, o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobnost ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze dobavljačima, rekla je.

U prosincu je zabilježen rekordan rast duga bolnica veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

– Takav galopirajući rast duga je neodrživ. Još jednom upućujem apel da se zaustavi daljnji rast duga i da se isporučeni lijekovi i medicinski proizvodi plate, poručila je.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Opet rastu cijene goriva!

Dulist

Zainteresirani ste za subvencionirane stambene kredite? Požurite, prijave traju do 14. svibnja

Dulist

Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija