Hrvatska

Dug bolnica veledrogerijama dosegnuo 5,7 milijardi kuna

Dug bolnica veledrogerijama dosegnuo 5,7 milijardi kuna

Potkraj siječnja dug bolnica veledrogerijama desegnuo je 4,2 milijarde kuna, a do kraja veljače, zajedno s dugovima ljekarni, povećat će se na 5,7 milijardi. Toliki je bio i prije samo nekoliko mjeseci, kada je intervencijom države smanjen, no problem dugova u zdravstvu time nije nestao, prenosi HRT.

– Tri mjeseca nakon posljednje sanacije i rebalansa proračuna potkraj 2020. te dodatne uplate ljekarnama mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovi su dosegnuli razinu od 5,7 milijardi kuna, kakva je bila u listopadu, rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Veledrogerije, članice koordinacije pri HUP-u, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku.

– Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka određuje se pravilnicima koje određuje Ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najvišu dopuštenu cijenu lijeka, a HZZO-a s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje Ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po tim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, objasnila je Percač.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

– To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 ljudi. Dugovi bolnica otkad je formirana Koordinacija veledrogerija pri HUP-u su udvostručeni. Početkom 2018. imali smo 2,2 milijarde kuna duga, sad smo na 4,2 milijarde, rekla je Percač.

Uza sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

– Govorimo o bolnicama, o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobnost ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze dobavljačima, rekla je.

U prosincu je zabilježen rekordan rast duga bolnica veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

– Takav galopirajući rast duga je neodrživ. Još jednom upućujem apel da se zaustavi daljnji rast duga i da se isporučeni lijekovi i medicinski proizvodi plate, poručila je.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist