Aktualno

Dubrovnik Regija: Jednom izglasani zakon teško je mijenjati

Stranka Dubrovnik Regija uputila je prioćenje vezano za točku GV-a koja se odnosi na nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju RH. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika raspravljati će se i o Prijedlogu zaključka o nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju RH i položaju Dubrovnika u budućem regionalnom ustroju. Dubrovnik Regija je prije pune dvije godine, dakle prije nego se na razini Gradskog vijeća uopće počelo razmišljati o ovome nacrtu prijedloga zakona, izradila je i vremenom razradila programsku deklaraciju kojom je Dubrovnik bio zamišljen kao središte jedne regije unutar Republike Hrvatske koja bi se protezala od Prevlake do Bistrine, uključujući Elafite i Korčulu.

Našom programskom deklaracijom ova je regija bila zamišljena kao gospodarski i administrativno posebna regija no, na žalost, birači to nisu prepoznali. Nakon objavljivanja ove naše programske deklaracije javile su se još neke stranke koje su u svoj program ugradile slične ideje čime su preuzele dio naše deklaracije. Stranka Dubrovnik Regija je čak prikupila preko 6 tisuća potpisa za održavanje savjetodavnog referenduma na kojemu su se građani Dubrovnika i ove naše regije trebali izjasniti da li su željeli podržati naš prijedlog. Do toga referenduma, na žalost, nikad nije došlo. Izbori su bili i prošli, formiralo se novo Gradsko vijeće u kojemu danas sjedi dio vjećnika koji su u svoj program ugradili i dobar dio naših ideja, ali su problemi ostali isti. Dubrovnik se sve više obezvrijeđuje, državne se institucije osipaju, a Grad i dalje grca u svojoj prometnoj i inoj izoliranosti od matične države. Stoga pozivamo sve gradske vijećnike da prilikom ove rasprave uvaže ono za što smo se mi zalagali. Javnost upozoravamo da će bilo kakav regionalni preustroj, u kojemu Dubrovnik neće biti administrativno središte neke buduće regije, ići isključivo na štetu svih nas. Jednom izglasani zakon teško je mijenjati, a šteta će biti nemjerljiva.

Pročitajte još

BUDUĆE INVESTICIJE Lapad s 500 novih hotelskih ležajeva!

Andrea Falkoni Račić

SVEČANO OTVORENJE Dubrovački medijski dani posvećeni dezinformacijama

Dulist

HZJZ O RIZICIMA Što je fentanil i zašto je toliko opasan?

Dulist