AktualnoGrad

DUBROVNIK POSTAJE PJEŠAČKA ZONA Nova šetnica je samo uvertira daljnjim projektima

DUBROVNIK POSTAJE PJEŠAČKA ZONA Nova šetnica je samo uvertira daljnjim projektima

Predstavljene su ‘pametne’ solarne klupe na zelenoj šetnici u Ulici dr. Ante Starčevića, na stanici Lapad. Na predstavljanju su uz gradonačelnika Andra Vlahušića, zamjenika gradonačelnika Željka Raguža sudjelovali i kreatori ovih klupa Petar Matuško, Robert Kalačić i Dubravko Jakovljević.

‘Nova šetnica, u koju je uloženo oko milijun kuna, biti će središnja točka nove pješačke zone u Dubrovniku od terminala na Kantafigu sve do Pila. Projektni plan je ulicu Pape Ivana Pavla II, odnosno obalu u Gružu, pretvoriti potpuno u pješačku zonu dok će promet prolaziti iza ljetnikovaca, širiti će se trotoar put Doma zdravlja, i bit će dva do tri traka voznog puta. Dogovorili smo se i sa dubrovačkim Jugašima pa će i prostor bazena biti ponuđen na koncesiju do ljeta, odnosno koncesionar će kupiti projekt koji je osmišljen, sa hotelom/hostelom i restoranom.’- istaknuo je gradonačelnik.

‘Klupe su dizajnirane s ‘velikom’ baterijom koja će u skoroj budućnosti podržati još dorada na samoj klupi, pa ćemo tako uskoro uvesti i HotSpot internetsku mrežu, mjerenje UV zraka, temperature, i ostale dorade koje će doći s vremenom.’ – rekao nam je jedan od ‘mladoga tria’ kojemu su ove klupe na čast i ponos, Petar Matuško.
Dodali su nam i kako ovo nije jedini ‘smart’ projekt, pa su tako postavljene i pametne prskalice za navodnjavanje, koje će sada mjeriti vlagu u zemlji, vrstu biljke i prema tim određenjima navodnjavati zemlju upravo onoliko koliko je potrebno, i tako uštediti čak od 30 do 50 posto vode. Još jedan projekt je i pametni parking, za koji će senzore postaviti na parkingu ispred pizzerije Tabasco, koji će građanima očitavati slobodna mjesta pomoću mobilne aplikacije i uvelike smanjiti opterećenje građana traženjem parkinga.

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist