DuList INUrednički izbor

DUBROVNIK KAO JERUZALEM Za ‘Schindlerovu listu’ osvojio Oscara, a sad snima film u Gradu

DUBROVNIK KAO JERUZALEM Za 'Schindlerovu listu' osvojio Oscara, a sad snima film u Gradu

U Dubrovniku traju pripreme za snimanje novog dugometražnog uratka. Ovoga puta radi se o filmu ‘Oslo’ koji nastaje u HBO-ovoj vrhunskoj produkciji. Redatelj i producent filma je Bartlett Sher, inače poznati kazališni redatelj na Broadwayu. Uz njega, na filmu kao direktor fotografije sudjeluje i Janusz Zygmunt Kamiński, zasigurno jedna od većih faca u svijetu kinematografije. Ovaj poljski snimatelj, filmski i televizijski redatelj karijeru je započeo u Sjedinjenim Američkim Državama, a slavu je stekao devedesetih godina svojim radom na filmovima ‘Schindlerova lista’ i ‘Spašavanje vojnika Ryana’ za koje je dobio nagradu Oscar za najbolje filmove. Poznavatelji i ljubitelji filmske industrije reći će kako je Kamiński jedan od najvećih filmaša koji je stigao u Dubrovnik nakon Francisa Forda Coppole.

Sher je inače osvajač priznate nagrade Tony, a za nju je bio nominiran čak devet puta. Za njega će se reći kako je jedan od originalnijih redatelja, ne samo u američkom kazališnom svijetu. Film ‘Oslo’ njegovo je debitirajuće djelo na velikom platnu.

Riječ je o filmu u kojem se iznosi pokušaj norveških humanitaraca u provođenju mirovne inicijative između Palestinaca i Izraelaca početkom 90-ih godina. Vrijedi istaknuti i kako je Sher bio zadužen za prikazivanje istoimenog djela, ali na kazališnim daskama, točnije Broadwayu.

Snimanje novog filma ‘Oslo’, u kojem će Dubrovnik ‘glumiti’ Jeruzalem, trebalo bi se održati tijekom subote.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist