DuList IN

‘DUBROVNIK JE ZA NAS POSEBAN GRAD’ Obitelj Kuchan iz Kalifornije proizvodi votku ‘St Blaise’

'DUBROVNIK JE ZA NAS POSEBAN GRAD' Obitelj Kuchan iz Kalifornije proizvodi votku ‘St Blaise’

Priča koju ćemo vam predstaviti u ovom članku smjestila se u Sjedinje­nim Američkim Državama, točnije u zaljevu San Francisca. Obitelj Kuchan u sklopu craft destilerije i obiteljske vinarije ‘Old World Spirits’ i ‘Kuchan Cellars’ dugi niz godina proizvodi vrhunska vina i alkoholna pića. U svojoj ponudi imaju i nagrađivanu votku naziva ‘St Blaise’, odnosno ‘Sv. Vlaho’. Iako nitko od njih nije rođen ili je živio u Dubrovniku, njihova pove­znica s Gradom itekako je jaka. Pogo­tovo kod gospodina Davorina, koji je inače rodom iz Zagreba, no ljeta je provodio upravo u Dubrovniku. Pre­selio se u Kaliforniju 1985. godine te trenutno živi s obitelji u Palo Altu, sa suprugom Lucy i dvije kćeri Ivanom i Mayom.

'DUBROVNIK JE ZA NAS POSEBAN GRAD' Obitelj Kuchan iz Kalifornije proizvodi votku ‘St Blaise’

— Dubrovnik je za nas poseban grad u kojem smo puno puta ljetovali, jedreći oko Elafita ili ispijajući kave u povijesnoj jezgri te šetajući Lapadom. S mnogim se našim prijateljima sasta­jemo upravo u Dubrovniku, uz tradi­cionalnu hranu, vrhunsku rozatu i glazbu. Obožavamo Dubrovačke ljetne igre, šetnju Stradunom i ispijanje vode s dubrovačkih fontana. Uvijek smo uzbuđeni kad smo u Dubrovniku i taj osjećaj nikad ne blijedi – kaže nam obitelj.

Tradicija u Kaliforniji
Spominjući Festu sv. Vlaha, ističu kako se u zaljevu San Francisca obi­telji povodom blagdana okupljaju u lokalnoj hrvatskoj župi Uznesenja Marijina u San Joseu.

— U sjevernoj se Kaliforniji često okupljamo u Vili Ragusa koja je u vlasništvu hrvatske obitelji te tamo slavimo mnoge hrvatske blagdane i praznike uz tradicionalnu glazbu. Blagdan sv. Vlaha uvijek uključuje tra­dicionalni roštilj i peku. Tada često i počinjemo naše planiranje putovanja u Dubrovnik – navode nam. Ističu kako je Davorinova supruga Lucy iz irske katoličke obitelji i tijekom djetinjstva su blagoslivljali grlo na blagdan svetog Vlaha. Ideja o izradi votke pod nazivom Sv. Vlaho pala im je na pamet tijekom ljetne šetnje u Dubrovniku.

'DUBROVNIK JE ZA NAS POSEBAN GRAD' Obitelj Kuchan iz Kalifornije proizvodi votku ‘St Blaise’

— Rekli smo kroz smijeh, dok smo prolazili kroz Ulaz od Pila, da bi votka mogla pomoći dodatnom ‘pročišćenju’ grla. Ljetni povjetarac i voda s Ono­frijeve fontane nadahnuli su me da stvorim votku dostojnu tog imena. Napravljena je od organske pšenice i organske agave, 27 puta redestilirane, a korištena je planinska voda iz pod­nožja Sierra Nevade – ističe nam gos­podin Davorin.

'DUBROVNIK JE ZA NAS POSEBAN GRAD' Obitelj Kuchan iz Kalifornije proizvodi votku ‘St Blaise’

Ljepota zemlje, ljubav i velikodušnost njezinih ljudi
Bez obzira koliko je dugo izvan svoje domovine, Hrvatska je uvijek u njego­vom srcu.
— Ljepota zemlje, ljubav i velikoduš­nost njezinih ljudi, susretljiv stav i snaga kroz mnoge poteškoće okupljaju našu malu naciju širom svijeta. Kad sam 1985. godine došao u Kaliforniju, ljudi nisu previše znali za Hrvatsku i Dubrovnik, ali sada su prepoznati kao vrhunska turi­stička i kulinarska odredišta na svijetu. Svakako je tomu pomogla serija Game of Thrones – reći će gospodin Davorin.


BROJNE NAGRADE
‘Bakreni’ džin
Poznati su po svom Blade Ginu i Rusty Blade Ginu (pioniri su ‘bakrenih’ dži­nova u Sjedinjenim Državama, koristeći tradicionalne europske metode s konjakom), kao i po viskiju ‘Goldrun Rye’. Davorinova obitelj imala je vinograd u mjestu Zlatar, a kroz djetinjstvo je bio upoznat s proizvodnjom raznih likera.
— Blade Gin i Rusty Blade nedavno su osvojili World Gin Gold Medal u Lon­donu i brojne zlatne medalje s međunarodnih natjecanja žestokih pića. Uz to, Amerikancima smo predstavili tradicionalna hrvatska alkoholna pića i likere. Tradicionalnim metodama proizvodimo orahovac (Nocino), rakiju (Eau De Vie), pelinkovac (Amaro), kao i vina ‘Old Vine Zinfandel’ nastalih iz naših obiteljskih vinograda, prvotno zasađenih 1925. godine – ističe nam obitelj Kuchan.

Foto:
Old World Spirits /Kuchan Cellars
Family pic in front of the still / Justin Sullivan
Ivana and Maya Kuchan in the 1925 vineyard

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist