Zanimljivosti

Dubrovnik ima nove mlade kazališne kritičare!

Tijekom rujna i listopada u Dubrovniku se, u organizaciji Hrvatskog centra ITI, održala edukativno-kreativna radionica Kako čitati suvremenu kazališnu izvedbu? Radionicu je vodila kazališna kritičarka Petra Jelača, s učenicima Gimnazije Dubrovnik, uz suradnju profesorice hrvatskog jezika Matilde Perković, koja vodi i dramsku grupu u Gimnaziji. Radionicu je pohađalo sedam učenica drugog, trećeg i četvrtog razreda, a održala se u četiri termina, kroz četiri školska sata. Praktični dio radionice uključivao je zajednički odlazak na predstavu Alkestida, prema Euripidu, autorice teksta Lade Kaštelan, u režiji Livije Pandur, u Kazalište Marina Držića.

Nakon predstave u organizaciji Kazališta održan je razgovor s glumcima za polaznice radionice.Voditeljica radionice Petra Jelača ističe kako je radionica bila koncipirana oko učenja osnovih pojmova elementata izvedbe na koje treba obraćati pažnju pri kritičkom gledanju svake predstave, s naglaskom na razliku između klasičnog dramskog kazališta i svih ostalih neverbalnih elemenata izvedbe na koje se suvremeno kazalište oslanja. „Za učenje tih razlika korišteni su primjeri snimki raznih predstava te su prenijeta osnovna znanja o karakteristikama suvremenih dramskih tekstova u odnosu na lektirne dramske naslove koje učenici poznaju. Kako je odaziv i interes polaznica bio dobar, na zadnjem smo se satu pozabavile odnosom Euripidovog predloška Alkestide i tekstualnom adaptacijom Lade Kaštelan tiskanoj u programskoj knjižici“ nadodala je Jelača.

Učenice su potom napisale kritičke osvrte na predstavu koje je voditeljica radionice komentirala i pripremila za objavu, a koje će u studenom biti dostupne na internet stranici Hrvatskog centra ITI. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH u programu Razvoj publike 2019, a osim u Dubrovniku provodi se u Zagrebu, Splitu i Kninu.

Pročitajte još

ODLIČNO! Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo korčulansku ‘Lumbliju’

Dulist

Dr. Niko Visković 19. lipnja ‘dočekuje’ crvotočinu na Gorici sv. Vlaha

Dulist

CIJELA ŠUMA OD NJIH BUČI Gusjenice ‘poharale’ stabla duba u Petrovom Selu i na Pobrežju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija