AktualnoUrednički izbor

Dubrovčani zadovoljni novim modelom obiteljskih mirovina!

Dubrovčani zadovoljni novim modelom obiteljskih mirovina!

Ukupno 2576 zahtjeva umirovljenika koji potpadaju pod Područni ured HZMO-a u Dubrovniku podnijeli su zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine. Taj broj potvrdili su nam iz dubrovačkog područnog ureda, a predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti izrazila je zadovoljstvo provedbom ovakve odluke, koja je, navela je, velika pripomoć umirovljenicima.

Prema podatcima za siječanj 2023. – isplata izvršena u veljači 2023. – u Područnom uredu HZMO-a u Dubrovniku evidentirano je 34.463, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 30.706 korisnika mirovina, što znači da je zahtjev podnijelo 13,4 posto umirovljenika na području grada Dubrovnika.

Inače, na državnoj razini, do sredine veljače, taj broj se popeo na gotovo 70 tisuća umirovljenika, a do 5. ožujka 2023. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zaprimljeno je ukupno 82.860 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Riječ je o novom modelu obiteljskih mirovina koji je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju stupio na snagu 1. siječnja 2023., kojim su propisani su uvjeti za isplatu dijela obiteljske mirovine. Potrebno je imati navršenih 65 godina života preživjelog bračnog/izvanbračnog druga/životnog partnera. Udovac/udovica mora biti jedini korisnik obiteljske mirovine i ispunjavati određene propisane uvjete za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu prema ZOMO-u ili drugom posebnom propisu o mirovinskom osiguranju. Ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj (I. i II. stupanj) ne smije prelaziti iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine. U brojakama to izgleda ovako: 80 x AVM, koji od 1. srpnja 2022. iznosi 77,65 kn = 6.212,00 kn odnosno 824,47 eura.

Dubrovčani zadovoljni novim modelom obiteljskih mirovina!Muratti: Zadovoljni smo!

Olga Muratti pozdravlja svaku odluku koja ide u korist umirovljenicima, ističe u komentaru za naš tjednik.

– Novi model obiteljske mirovine, točnije kada živući supružnik ima pravo i na dio mirovine od umrlog je svakako pripomoć umirovljenicima. Hrvatska stranka umirovljenika je u svojim ranijim traženjima predlagala da taj postotak bude puno veći, međutim, zadovoljni smo da se dogodio pomak. Ono što mogu reći je da 27 posto nije puno, ali isto tako će dosta značiti za one male mirovine – rekla je Muratti, predsjednica dubrovačke stranke umirovljenika.

Korisnicima kojima je zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine riješen, iznos od 27 posto započeo se isplaćivati krajem veljače, a od početka ožujka isplata dijela obiteljske mirovine predviđena je uz redovnu isplatu mirovina.

Istaknula je kako je mnogi umirovljenici zovu da su novi model mirovine već počeli dobivati i da su iznenađeni što su je dobili, s obzirom da se mnogi zahtjevi ne ispune, unatoč obećanjima.

– Posao Hrvatske stranke umirovljenika je da unaprjeđujemo taj model i da pokušavamo povećati taj postotak i na taj način pripomoći svima onima kojima je pomoć potrebna. Nije svejedno imati dvije mirovine pa i manje ili samo jednu. Problemi uvijek nastaju kada jedan bračni supružnik umre jer preživjelom supružniku ostaju sve obveze, a mirovina je samo jedna. Tražili smo da taj postotak bude veći, da on iznosi 40 posto. Svjesno smo tražili više, očekujući da nećemo toliko dobiti. Moramo imati razumijevanja na cjelokupnu situaciju u kojoj živimo, tako da je očito da mogućnosti ne mogu biti veće. Ono što nam predstoji da pokušavamo kada se financijska situacija bude bolja, da se taj postotak promijeni. Na koliko, još se ne zna, treba realno sagledati okolnosti i mogućnost i državnog proračuna pa ćemo sukladno tome dati svoje konkretne prijedloge. U ovom trenutku možemo reći da smo zadovoljni da se uopće ovaj model primijenio. Nije bitno kada će rješenja dobiti, važno je da dio mirovine dobiju – naglasila je predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, Olga Muratti.

Najvažnije je podnijeti ispravnu dokumentaciju

Onim korisnicima kojima do prve isplate dijela obiteljske mirovine u veljači zahtjev nije bio riješen, iznos dijela obiteljske mirovine isplatit će se uz redovne isplate mirovina sa zaostacima. Na primjer, u isplati mirovina u ožujku bit će uračunat iznos za siječanj i veljaču.

Muratti naglašava kako je najvažnije da se podnese ispravna dokumentacija, nakon čega umirovljenici trebaju biti strpljivi dok ne dođu na red, odnosno dok ne dobiju rješenje.

Zahtjev za pokretanje postupka može se neposredno podnijeti u svim područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, besplatno u svim poštanskim uredima u RH, u Mirovinskim informativnim centrima ili poslati poštom. Također, zahtjev se može podnijeti i online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani.

Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine potrebno je da su mu priznata oba prava, pravo na osobnu mirovinu – starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu. Postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja pokreće se na zahtjev osiguranika, a u upravnom postupku utvrđuju se sve činjenice vezane uz uvjete o kojima ovisi stjecanje prava na starosnu mirovinu, odnosno obiteljsku mirovinu. U tom postupku po službenoj dužnosti vodi se briga o tome da stranka ostvari sva prava koja joj po zakonu pripadaju te HZMO po službenoj dužnosti utvrđuje najpovoljniju opciju za korisnika.

Iz tiskanog izdanja od 8. ožujka 2023.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist