Grad

Dubrovčani stigli u Skoplje na susret s papom Franjom

Dubrovčani stigli u Skoplje na susret s papom Franjom

Dva autobusa vjernika s područja Dubrovačke biskupije stigla su u ponedjeljak ujutro u Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, gdje će sutra, 7. svibnja, sudjelovati na misi koju predvoditi papa Franjo na Trgu Makedonija, u sklopu programa svog apostolskog pohoda ovoj državi.

Među dubrovačkim hodočasnicima je skupina vjernika Neokatekumenskog puta te vjernici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije koje je na hodočašće poveo župnik župe sv. Nikole iz Cavtata don Mato Karamatić.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prigodnim pismom još prije dva mjeseca potaknuo je župnike da pozovu vjernike na sudjelovanje u ovom događaju ‘tako važnom i ohrabrujućem za male katoličke zajednice u Skopskoj biskupiji i Strumičko-skopskoj eparhiji’ te da time budu ‘svjedoci katoličkog zajedništva i solidarnosti i da im tako, s papom Franjom, postanete donositelji ohrabrenja’.

Podsjetimo, papa Franjo će u glavni grad Sjeverne Makedonije stići iz Sofije, glavnog grada Bugarske, gdje se nalazi na prvom dijelu svog 28. apostolskog pohoda.

Po dolasku u Skoplje papa će se u Predsjedničkoj palači susresti s makedonskim premijerom, predsjednikom i predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora. Tom prigodom Papa će održati svoj prvi govor u sklopu svog jednodnevnog apostolskog pohoda Makedoniji.

Nakon toga posjetit će Memorijalni centar Majke Terezije u kojem će se okupiti vjerske vođe u toj zemlji te se susresti sa siromašnima. Tom prigodom Papa će predvoditi molitvu s okupljenima.

Slijedi zatim misa na Trgu Makedonija na kojoj će Papa održati prigodnu homiliju.

Nakon ručka na programu je ekumenski i međureligijski susret s mladima u Pastoralnom centru gdje će Papa održati govor. Nakon susreta s mladima u katedrali u Skopju susrest će se sa svećenicima, njihovom rodbinom i redovnicima kojima će se Sveti Otac također obratiti prigodnim govorom. To je ujedno i posljednja točka Papinog apostolskog putovanja u Bugarsku i Republiku Sjevernu Makedoniju. Oproštajna svečanost će se održati oko 18 sati u međunarodnoj zračnoj luci u Skoplju iz koje će Papa zrakoplovom poletjeti za Rim u 18.30 sati. Dolazak u rimsku međunarodnu zračnu luku Ciampino je predviđen za 20.30 sati.

Pročitajte još

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

UČENICE OŠ MOKOŠICA Petra i Lucija idu na državno natjecanje iz hrvatskog jezika

Dulist