Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] ZJENA GLAMOČANIN Misija mi je da moja kći pokupi dubrovačku vibru!

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] ZJENA GLAMOČANIN Misija mi je da moja kći pokupi dubrovačku vibru!

Zjena Glamočanin rođena je u staroj bolnici, a djetinjstvo je, kaže, provela u Lapadu. Od samih početaka, njen život poprilično je ‘filmski’ – kreativan i inspirativan, baš kao i ona sama. I dok ‘leti’ od seta do seta, piše nam za ovaj broj našeg tjednika, za rubriku ‘Dubrovčani izvan Grada’. Od Lapada – do Belfasta, pročitajte njen put…
— Nakon završene osnovne škole u Lapadu, preselila sam se na Cipar s tatom. Tamo sam završila srednju školu. Potom sam se preselila u Zagreb gdje sam završila Tekstilno tehnološki fakultet. U Zagrebu sam živjela i radila, otprilike, 13 godina – naglašava nam za početak draga sugovornica. U tom ‘desetljeću i još malo’ skupila je poprilično iskustvo koje će joj kasnije itekako značiti dalje na njenom kreativnom životnom putu. No, ništa bez početaka, a Zjenini počeci bili su zaista na kazališnim daskama, i to jednim sasvim posebnim…

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] ZJENA GLAMOČANIN Misija mi je da moja kći pokupi dubrovačku vibru!
Bloodlands (Duhovi prošlosti)

Ljubav prema kazalištu
—Mislim da sa sigurnošću mogu reći kako sam radila u svim kazalištima u Zagrebu. Ljubav prema kazalištu gajim od malih nogu jer sam praktički odrasla na kazališnim daskama Teatra Lero. Prvi put kad sam rekla sebi da je to to, bilo je na umjetničkoj radionici Slavena Tolja u Lazaretima. To je bilo negdje u osmom osnovne kad sam se pripremala za umjetničku školu – naglasit će dalje. Zjena je, ljubitelji mode će to itekako znati, nekoliko godina bila i na svakom Zagreb Fashion Weeku. U 2013. godini dogodila se prekretnica.
— Te godine dobila sam poziv od Embassy filma za doći raditi na Game of Thrones koji se snimao u Dubrovniku. Nakon toga, 2015. godine, bila sam pozvana raditi u Belfast i – ostalo je prošlost, kako se kaže. Posao je krenuo u Belfastu i diljem Europe, krenula sam ići sa projekta na projekt, zaljubila sam se i skrasila se tu – dodaje kroz osmijeh ova vedra djevojka. Sedam godina živi i radi u Belfastu, no na relaciji s Hrvatskom, priča nam dalje. Aktivno radi.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] ZJENA GLAMOČANIN Misija mi je da moja kći pokupi dubrovačku vibru!
Zjenini kostimi za Illyricvm

Illyricum, Bloodlands, Silverpoint…
—Prošle godine sam dizajnirala film Illyricvm koji smo snimali u Bosni i Hercegovini. Također, zadnjih godinu dana radim za BBC. Dizajnirala sam seriju ‘Duhovi prošlosti’ (Bloodlands) i ‘Silverpoint’. Planiramo, baš kad završi snimanje, doći – dakle, za Božić! – veselo dodaje. Svoj grad voli, a njenu ljubav dijeli i suprug Peter Marley. Misija joj je, kaže kroz smijeh, prenijeti tu ljubav.
— Moja najveća misija sada kad dođem u Grad je da mi kći pokupi dubrovačku vibru. Želim da joj je Dubrovnik važan kao i meni. Želim da zna naše običaje i da priča dubrovački. Sad, hoćemo li se vraćati… Iako me nema već sedam godina, nekako u srcu nisam pošla, tako da se ne mogu vratiti (smijeh). Mislim da Dubrovčani nikad ne odu iz Dubrovnika na stalno, samo tako odu na malo duže, pa se vrate, pa odu. Šalu na stranu, moj muž isto tako voli Dubrovnik, tako da se definitivno vidimo tu u budućnosti! – zaključuje naša vrijedna sugovornica, dizjanerica i kostimografkinja Zjena Glamočanin.

Objavljeno u tiskanom izdanju 2. studenog 2022.

Naslovna fotografija: Peter Marley

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist