Grad

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Vlaho Arbulić: ‘Vječno sam zaljubljen u ‘komad’ zemlje na kojem sam odrastao’

Foto: Mislav Mesek
Foto: Mislav Mesek

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih glazbenika novije generacije, Vlaho Arbulić, prvi se put iz rodnih Čilipa otisnuo u ‘daleki svijet’ tijekom srednjoškolskih dana. Proveo je godinu dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Reći će kako je tada bio dijete, ali i da mu je boravak u drugoj državi predstavljao veliku životnu prekretnicu. Nakon završetka srednje škole, upisuje Fakultet elektrotehnike i računarstva te jug Hrvatske zamjenjuje Zagrebom koji postaje njegovim drugim domom – sada već skoro 15 godinu.
Kroz cijelo to razdoblje, pratila ga je glazba, kao i on nju. Uvijek se provlačila kroz njegov život, na razne načine, a sada joj se (napokon) u potpunosti posvetio. Prije dvije godine, u siječnju 2020. godine, netom prije početka pandemije koronavirusa, u suradnji sa Župljaninom Mihovilom Šoštarićem osniva glazbeni ‘Studio Républika’, sa sjedištem u glavnom gradu Lijepe naše. Iza ovog 32-godišnjaka je već nekoliko projekata i suradnji, a na tome ne misli stati.

Kad vjerujem u osobu i projekt…
Upravo je s pjesmom ‘Pjesma za kraj’, za koju potpisuje tekst i glazbu, a koju izvodi Marko Bošnjak, nedavno osvojio dvije nagrade u finalu Splitskog festivala. Bošnjak je nagrađen kao najbolji debitant, a sama pjesma je dobila i treću nagradu žirija. Podsjetit ćemo kako je riječ o mladom glazbeniku koji se predstavio na Dori početkom godine kada je ostao drugi, iza Mie Dimšić.

— Marko je mladi momak od 18 godina s posebnim darom, glasom i emocijom s kojom može napraviti puno. Sigurno ga čeka lijepa karijera. Jedan je od izvođača s kojima surađujem na više područja, od pisanja pjesama pa do menadžmenta. Njegovom talentu u tim godinama potreban je poseban pristup. Iako sam preuzeo na sebe više od kreative kojom se primarno bavim, kad vjerujem u osobu i projekt, moram biti uključen u proces od početka do kraja kako bi sve bilo na razini – rekao je. Imaju, kako kaže, dobrih pjesama u najavi, kao i projekata.

—Marko je trenutno u Bosni i Hercegovini gdje snima spot za iduću pjesmu koja izlazi u rujnu. Radi se o izrazito jakoj video produkciji u kojoj sudjeluje odlična ekipa, ne samo iz Hrvatske, već i iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

Glazba je konstanta
Drago mu je što ga se u posljednje vrijeme u javnosti najčešće povezuje s glazbom.

—Znala me u medijima znala pratiti i površnija priča u kojoj se ne ističe ono čime se zapravo bavim, ali nikada nisam sumnjao da će glazba predanošću i kvalitetom prevladati. Jer, glazba je nešto što ja jesam i što me najvjernije predstavlja. Taj odnos s glazbom je oduvijek bio poseban. Usprkos životnim putevima koji su vodili u potpuno drugom smjeru od glazbe, ona se pokazala kao konstanta kojoj se uvijek vraćam – naglasio je. Kroz proteklo se desetljeće istaknuo i po izvedbi vlastitih pjesama, na engleskom jeziku. Prve pjesme na engleskom jeziku, prisjeća se, zapisao je tijekom boravka u SAD-u.

—Tada su me preplavile razne emocije i nostalgija za domom, što sam pretočio u pjesme. Od tada pa do danas engleski jezik je ostao jezik mog osobnog izričaja. S obzirom na to da pjevam na engleskom jeziku u Hrvatskoj, jasno je da za to postoji ograničena publika i ne mogu reći kako se radi o komercijalnom projektu. No, jako sam sretan s time što radim, i to me u izvođačkom smislu – najbolje predstavlja – govori nam Arbulić, pritom najavljujući novu pjesmu u vlastitoj izvedbi. Ističe kako mu je posebno drago što se njegovo djelovanje u glazbi nije ograničilo samo na engleski, već se proširilo i na hrvatski jezik.

—Priča oko glazbe je sada zaokružnija. Jednako uživam u svojoj, autorskoj glazbi, i glazbi koju stvaram za druge. Otkrio sam sve aspekte glazbe kojima se mogu baviti i pronašao sam način kako – biti sretan u glazbi – kazao je. Rad na stvaranju pjesama, tekstova, glazbe i produkciji objedinio je u već spomenuti ‘Studio Républika’. Za svog će suradnika Mihovila reći kako je izrazito svestrana osoba. Iako je u osobnim projektima usmjereniji na druge glazbene izričaje, u zajedničkoj suradnji se uvijek nadopunjuju, navodi Arbulić. Osim glazbe, njegovu svakodnevicu obilježavaju i drugi privatni, poduzetnički ‘pothvati’ i poslovi.

—Dosta često sam na putu, što mi razbije rutinu, ali mogu reći da mi to paše. Nisam tip koji uvijek voli biti na jednom mjestu. Pokušavam balansirati glazbu i ostale poslove kako bih mogao sve odraditi u zadanim rokovima. Jedan radni dan u Zagrebu uvijek započinjem s ranim treningom, nakon čega vodim kćer Lucu u školu i idem raditi. To je nekakva svakodnevica, a u koju je, naravno, uključeno i vrijeme za privatno te obiteljsko druženje, kao i druženje s prijateljima. Imao sam prekrasno djetinjstvo.

Kad smo ga pitali tko ili što mu fali u Konavlima, ali i u Dubrovniku, odmah je rekao – obitelj.

—Ja sam jako vezan za svoju obitelj. Imao sam prekrasno djetinjstvo, što dugujem upravo njima, a koje su mi pružili, i u danima neimaštine, i u danima sveobilja. U njemu sam uživao i skupio posebnu energiju koja me drži kroz cijeli život. Da nisam na taj način proživio svoju mladost, sigurno bih potpuno drukčije gledao na život. Takvu vrstu djetinjstva nastojim pružiti svome djetetu, unatoč tome što živimo u Zagrebu. To za mene predstavlja jedan izazov, posebno jer se nalazimo u vremenima koja su drukčija od vremena kad sam ja odrastao – naglasio je. Najveća podrška u njegovom životu je upravo njegova obitelj. ‘I ona u kojoj sam se rodio i ova koju sam stvorio’, navodi. S druge strane, fali mu konavoski zavičaj, kraj i priroda.

— Jednostavno, vječno sam zaljubljen u ‘komad’ zemlje na kojem sam odrastao. Na njemu i gradim kuću. Tako da, definitivno u budućnosti namjeravam jedan dio svoga života provesti tamo. I dalje me sve veže za Konavle – rekao je Arbulić. Također, posebno voli i cijeni tradiciju svoga kraja, a drago mu što će se to nastaviti i na buduće generacije.

—Lijepo mi je vidjeti što moje dijete samo od sebe neizmjerno voli Konavle, tradiciju i folklor. I to mi ispunjava srce – naglasio je. Kad god može, uhvati vremena i dođe u Grad, najčešće sa svojom životnom partnericom Tatjanom i kćeri.

—Radi posla to nije uvijek izvedivo, ali trudimo se! Kad god nađemo slobodnog vremena, ‘zaletimo’ se do Grada kako bismo vidjeli rodbinu i malo se odmorili. Uvijek nam je drago doći!

POSEBNA VRIJEDNOST Luce i glazba
Njegova kći Luce voli glazbu, i za nju je jako vezana. ‘No ne možda svjesno’, kako nam kaže kroz smijeh.
—Drago mi je da je to tako i da tu ljubav prema glazbi razvija neovisno o meni. Trenutno je u fazi kad se kroz igru zabavlja uz glazbu, i s glazbom. Iznimno je talentirana, ali ona glazbu definira na svoj način. Sluša što ona želi slušati, izmišlja svoje pjesme i igra se u kući s instrumentima bez moje inicijative. Baš u toj igri vidim posebnu vrijednost glazbe. I ne želim joj to oduzeti. Mislim da će ona najbolje i naposebnije stvari napraviti ako radi glazbu kako ona želi, a ne kako bih ju ja učio ili netko drugi. Za glazbene škole ima vremena. Sad, u ovim godinama, preferiram da radi glazbu kako je ona čuje u svojoj glavi. I da uživa – rekao je.

FESTA SV. VLAHA Svi koji nosimo Parčevo ime…
Festa je velika stvar za svakoga iz našeg kraja, a pogotovo za nas koji nosimo Parčevo ime. To ime nosi neku odgovornost zbog svoje prepoznatljivosti i tradicije. Svaki Vlaho, gdje god živio, uvijek će biti iz ovoga kraja i tom kraju duguje nešto vratiti. Život će pokazati na koji sve način će to biti moguće napraviti, ali svakako bih želio ostaviti trag i nešto vratiti gnijezdu iz kojega sam potekao.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist