AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] LUKA ČERJAN Bivši judaš o daskama koje život znače, Igrama i Hamletu

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] LUKA ČERJAN Bivši judaš o daskama koje život znače, Igrama i Hamletu

Dubrovčanin Luka Čerjan mlado je lice hrvatske glumačke scene. Tijekom svog dosadašnjeg umjetničkog rada, ostvario je brojne uloge, najviše u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Stalnim je članom ansambla Drame od lipnja prošle godine. U gradu pod Marjanom živi, radi i djeluje skoro desetljeće. U njemu svoje početke bilježi od 2013. godine, a glavni krivac za to je upravo – gluma.
— Vidio sam da se prijemni ispit država prije prijemnog u Zagrebu. ‘Upao’ sam na Umjetničku akademiju u Splitu i nisam išao na prijemni u glavni grad. Nakon što sam diplomirao glumu 2018. godine, shvatio sam kako mi Split po mnogočemu odgovara i odlučio sam ostati – rekao je. Već je tijekom studentskih dana počeo malo-pomalo raditi i dobivati uloge u splitskom HNK. Kasnije u njemu djeluje kao pripravnik, a onda i kao zaposlenik. Skalin po skalin, reklo bi se.

Druga obitelj
No, nema neku dirljivu priču po pitanju početka stvaranja interesa za ovu vrstu umjetnosti, kako kaže kroz smijeh. Dugo je trenirao judo, a pohađao je sportsku gimnaziju. Sa svojih 17 godina slomio je ključnu kost što ga je natjeralo na dugo ležanje u kućnom okruženju, ali i na ‘listanje’ popisa fakulteta. —Cijeli život sam bio u sportu i htio sam nastaviti svoj put u tom smjeru, ali nisam imao ništa točno definirano. Onda sam shvatio, u glumi mogu biti sve – od vatrogasca do poštara, na jedan dan, jedan sat. Možda me to privuklo. Dosta sam se zaljubio u glumu tijekom fakulteta – naglasio je. Rad u kazalištu, kao i na malim ekranima je posao od kojeg se normalno živi. I to je posao kojeg nosiš, kako kaže, svugdje sa sobom. ‘Kuham objed i ponavljam tekst’, dodaje. Hrvatsko narodno kazalište u Splitu doživljava kao drugi dom, a svoje kolege kao drugu, ‘malu’ obitelj.
—Kad radiš s nekim predstavu, po cijeli dan si s istim osobama na probama. Postanete kao ‘mala’ familija. Tamo se dosta dobro osjećam, s vremenom sve više. Tek sad vidim koliko sam prije bio neopušten.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] LUKA ČERJAN Bivši judaš o daskama koje život znače, Igrama i Hamletu

‘Sve je bolje kad si doma’
Split kao grad, za njega je generalno dobar za život, ima više, kako ističe, mogućnosti od Dubrovnika po pitanju posla, kulture, života, izlaska.
—Bilo mi je obavezno da sam negdje uz more. To mi dosta znači – dodaje. Iako mu je Split ‘blizak’, uvijek se drukčije i opuštenije osjeća u svom Gradu.
—Sve je drukčije, sve je bolje kad si doma. Mama kuha (smijeh)! Rjeđe dolazim nego što bih htio. Dođem za Božić, i naravno – Badnji dan. Kad završi Splitsko ljeto, na kojem svake godine igram, stižem u Dubrovnik gdje provedem većinu kolovoza i dio rujna. Obavezno odem u Molunat na nekoliko dana. Bitno mi je naći se s prijateljima, popiti kavu i kupati se. Jednostavnost života – rekao je. U našem razgovoru nismo izostavili ni Dubrovačke ljetne igre. U 2016. glumio je vojnika u Shakespeareovom ‘Othellu’, a samo godinu kasnije igrao je u predstavi ‘Kafetarija’.
—Mada to nisu bile velike uloge, za mene je to bilo lijepo iskustvo, kao što bi bilo i svakom Dubrovčaninu. Poseban je osjećaj bio ići na probe u Grad. U Dubrovniku mi je jako lijepo igrati općenito zbog ambijenta – naglasio je Čerjan. Kad smo ga pitali postoji li neka predstava, uloga na Igrama koju bi htio zaigrati, rekao je: ‘Hamleta na Lovrjencu’. Osim u predstavama, Čerjan je djelovao u spotovima domaćih glazbenika, kao i u hrvatskim televizijskim serijama i filmovima kao što su ‘Drugo ime ljubavi’ i ‘BonTon’.
—Bilo je i nekih stranih snimanja, kao što je ‘Der Kroatien Krimi’, u čemu mi bilo također drago sudjelovati.

Ne znam što sutra nosi
Bilo je situacija, priča dalje, kad bi ‘naletio’ na epizodu serije u kojoj je glumio i gdje je promislio: ‘Mogao sam na sto tisuća drugih načina ovo odglumiti’. I to se ne može popraviti, dodaje. A u teatru… Tamo je sve drukčije, govori nam Luka.
—Ako sam u jednoj večeri odglumio loše, odnosno nije mi se svidio taj neki osjećaj ili nije bilo dobro, već sutra mogu imati motivacije za učiniti nešto drukčije, bolje. Zato mi je kazalište posebno drago. Svaki dan je ista predstava, ali opet je sve novo. Osjećaj je svaki put drukčiji. Svaki put. Nekad bude bolje, nekad lošije – rekao je. Želja mu je ostati djelovati te raditi unutar granica Hrvatske.
— Ne gajim neke prevelike nade što se tiče Hollywooda i ruskih uloga. Naravno, bilo bi lijepo, ali gledam na sve realno – istaknuo je. Po pitanju budućnosti u Dubrovniku, kaže kako ne zna što sutra nosi.
—Trenutno sam u Splitu, djevojka mi živi u Zagrebu, a tamo mi je i brat. Moji su u Gradu. Tako da sam se naviknuo živjeti na toj relaciji, Dubrovnik-Split-Zagreb. Ne znam što će biti, ali sad mi je dobro tu gdje jesam. Nedavno sam se zaposlio, dobivam uloge… Nekako je sve lijepo krenulo i posložilo se…

Objavljeno u tiskanom izadnju 24. kolovoza 2022.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist