AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ivana Blažević o radu za Netflix, Disney…

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ivana Blažević o radu za Netflix, Disney...

Ivana Blažević 24-godišnjakinja je koja je svoj život pronašla u glavnom gradu Velike Britanije – Londonu. Dje­tinjstvo je provela na Zvekovici, a zavr­šila je sveučilište University of Hertfor­dshire, smjer modni dizajn. Oduvijek ju je zanimala umjetnost te se radi toga i odlučila za srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Kroz srednjoškolsko razdoblje, počela se zanimati za modnu industriju, crtati u slobodno vrijeme svoje kreacije i tako shvatila da je to zapravo ono čime se želi baviti u budućnosti. Za ovotjedne ‘Dubrovačne izvan Grada’ ispričala nam je zašto se i kako odlučila za smjer modnog dizajna, ali i kako je započela svoj put izvan Lijepe naše.

— U zadnjem razredu srednje škole sam otišla u London na razgledavanje sveučilišta i Hertfordshire mi se uči­nio najboljim te sam se stoga prijavila i krenula u te vode. Velika Britanija me je oduvijek privlačila, još od osnovne škole. Želja mi je bila upisati modni dizajn, ali u Hrvatskoj nisam pronašla ono što tražim – ističe Blažević, kojoj je san bio otići na fakultet u inozemstvo. Velika potpora roditelja je pridonijela tome da se odvaži na takav pothvat, što je ujedno bio njezin početak izlaza iz vlastite ‘komfort zone’.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ivana Blažević o radu za Netflix, Disney...

Studentski dani
Studij modnog dizajna je trogodišnji, a sastojao se od četiri predmeta. Od toga su tri stručna, koja uključuju crtanje, dizajniranje, krojenje, šivanje te jedan teorijski predmet iz povijesti mode.

— Na satu predavanja nam se poka­zala nova tehnika šivanja koju potom primjenjujemo na praktičnom radu taj dan. Projekti, suradnje, izložbe i natjecanja, koja su sastavni dio svakog semestra su me potakli da pronađem svoj stil kao dizajner – naglasila je Bla­žević, navodeći dalje koliko joj se bilo teško naviknuti na život u Londonu prilikom dolaska na studij.

— U početku se činilo vrlo zahtjevno prilagoditi se načinu života na studiju, ali generacija Dubrovčana koja je pret­hodila nam je u tome uvelike pomogla. Iako nam društvo od doma pruža osje­ćaj sigurnosti u novoj sredini, upozna­vanje novih ljudi iz cijeloga svijeta je neprocjenjivo iskustvo, prilikom kojeg sam stekla životne prijatelje – objaš­njava nam Blažević.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ivana Blažević o radu za Netflix, Disney...
London je poznat kao izrazito skupi grad, što nam je potvrdila i Ivana. Sre­ćom, postoji kredit za studente izvan Velike Britanije, a samo studiranje u Londonu izdvaja kao nešto što ju je ispunjavalo, a u svakom predavanju i novom iskustvu je uživala.

— London kao grad je toliko skup. Postoji šala da se i disanje naplaćuje. Engleska nudi kredit za studiranje, no u to nije uključen smještaj ni džeparac za razliku od domaćih studenata kojima je uglavnom sve plaćeno. Jedino što mi je nedostajalo tijekom studiranja su obi­telj, prijatelji i sunce, što vrijedi i danas – govori nam Ivana, koja ističe kako se druženje s najbližima redovito nado­knađivalo tijekom zimskih i ljetnih pra­znika, a što danas nije slučaj, s obzirom na to da doma uspije doći tek na deset do mjesec dana godišnje.

Filmska industrija
Ivana je trenutno zaposlena u filmskoj industriji pod TA produkcijom, a zadu­žena je za kostimografiju. Rad s ljudima i mijenjanje okoline izrazito odgovara njezinoj osobnosti, što joj upravo i donosi ovaj dinamični posao.

— Da je put bio lagan, nije, i da je posao lagan, nije. Projektni ugovori mogu trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno koliko se snima određeni film ili serija. Mije­njanje okruženja kroz rad s novim ljudima, na novim mjestima mi jako paše. Dozvolu za posao sam dobila još na fakultetu jer sam radila posao na pola radnog vremena i stekla ‘pre-settlement’ status, odnosno pri­vremeni boravak prije Brexita, koji je omogućio zatim trajni boravak u UK – objašnjava Blažević, koja smatra kako je imala povlasticu dobitka radne vize u Velikoj Britaniji. Trenutno je jako teško ljudima iz Hrvatske doći i raditi jer kompanija osobno treba zatražiti izdavanje radne vize za radnika.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ivana Blažević o radu za Netflix, Disney...

— Vjerujem da smo jedna od zadnjih, ako ne i zadnja generacija koja je imala povlasticu dobitka radne vize u UK. Zaposlena sam od studenog 2020., ali u filmskoj produkciji radim od prošle godine. Prijava je različita za ostale poslove i ovu specifičnu industriju, bar iz mog iskustva. Prilikom aplici­ranja za posao uvijek se prilaže kod radne dozvole, a ugovori o poslu su svugdje drukčiji – ističe Blažević, isti­čući kako je zadovoljna jer je ovaj posao ispunjava.

U svaki projekt ulazi kao u novu avanturu i priliku za ostvarivanje novih poznanstava. Također, dobila je priliku raditi na velikim filmovima i serijama te s velikim kompanijama.

— Dobila sam priliku raditi na veli­kim filmovima, serijama kao što je ‘Witcher’ i s velikim kompanijama kao što su Netflix, Channel 4, BBC, Ama­zon, a trenutno radim za Disney. Radno vrijeme nije fiksno, ali uglavnom je od 10 do 12 sati u što nije uračunat put do posla koji zna trajati od sat do dva – naglašava nam Ivana, čiji je posao iznimno stresan kada se zareda više zahtjevnih dana. Posao olakšava osigu­rana hrana – doručak, ručak, neogra­ničene količine kave, sokova, slastica i grickalica.

Slobodno vrijeme provodi kvalitetno s prijateljima, kako u prirodi, tako i u centru Londona, a ponekad i u dru­gim gradovima. U slučaju dužeg raz­doblja slobodnih dana, hvata prvi let za Dubrovnik.

— Naravno da mi nedostaje Grad i u nekoj daljnjoj budućnosti bih se vratila, ali trenutno se gradim u novom poslu. Ostati živjeti ovdje je bio veliki potez i u bliskoj budućnosti vjerujem da ću i dalje biti tu gdje jesam – ističe Blažević, koju iznimno veseli što joj svaka godina donosi nešto novo i uzbudljivo. Pred­nost života u Londonu je bogati sadržaj za mlade, ali i njegova dostupnost na svakom koraku.

— Život izvan Lijepe naše nije stra­šan, samo treba biti snalažljiv, otvoren za prihvaćanje nove kulture i stvaranje novih navika u svakodnevnom životu, čak i ako to znači odreći se trosatnih kava na suncu… Teško je, ali nije nemo­guće. Ima nas puno koji smo uspjeli u inozemstvu, što je dokaz da se stvarno može – zaključuje naša sjajna ‘Dubrov­kinja izvan grada’ Ivana Blažević, koja je svoje snove iz djetinjstva ostvarila u glavnom gradu Engleske.

Pročitajte još

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist