AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika
(c) Anastazija Vrzina

Frano Đurović redoviti je profe­sor na Muzičkoj akademiji Zagreb, a osim orkestralnih i komornih skladbi, autor je velikog broja elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za teatar i televiziju. S osobitom lju­bavlju sklada u glazbenom ‘mostu’ prema Dubrovniku, a ovo ljeto u rod­nom gradu obilježila mu je mjuzikl predstava Čudesna šuma, raskošno djelo za najmlađe ljubitelje kulture. O Igrama, svom gradu i ‘rasponu Dubrovnik-Zagreb pričat će nam za ovaj broj našeg tjednika, kao naš Dubrovčanin izvan Grada.
— Rodio sam se na Konalu gdje sam proveo dvije godine života. Onda su se moji roditelji odlučili preseliti u Čoko­lino! Jedno gusto i veselo naselje. A Zagreb? Preselio sam se 1994. godine kad sam krenuo na Akademiju. Bilo je to za Grad vrlo turbulentno tužno razdoblje… Zagreb je bio nešto sasvim drugo od poratnog Dubrovnika – ističe nam naš profesor Đurović koji, iako u našoj metropoli živi više od pola života, nikad do kraja nije ‘ispustio’ Grad iz sebe.
— Čeznem za Dubrovnikom, naravno, samo mi je u Zagrebu zapravo sve odlično. Od uvjeta za rad, posla, apa­rature i svega što mi treba. Kupio sam i stan i mislim da je onda to-to. A i navi­kne se čovjek. No, kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći iz Dubrov­nika – ističe nam Frano, a i potvrđuje onu ‘teoriju’ kako je Dubrovnik specifi­čan po tome da ostaje velikim dijelom u čovjeku.

Mostovi na refule
Koliko često imate mostove Dubrov­nik-Zagreb, profesionalne, glazbene? – pitamo našeg sugovornika.
— Na refule. Recimo, prošle godine imao sam zanimljiv koncert u sklopu programa ‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’, prije nekoliko godina bio sam u žiriju nagrade Orlando. Radio sam neke lijepe predstave, poput Skupa, Kralja Edipa… Katu Kapuralicu! – ističe, a osvrće se i na ovogodišnji angažman, već spomenutu Čudesnu šumu.
— Volio bih imati više ovakvih anga­žamana jer je u biti to moja profesija kao kompozitora. Zgodno je, nema varanja u smislu snimanja, sve je uživo. Ovakvi angažmani nažalost su rijetki, uglavnom zbog budžeta se sve uvijek snima. Ovdje su potrebni glaz­benici na licu mjesta. Mada, puno mi je draža ova ‘verzija’ rada – napominje. Među najdražim projektima istaknut će dva baleta za riječki HNK, ‘Hero is Tire’ i ‘My name is Nobody’, a jako su mu draga i djela za orkstar, opet nešto uživo.
Frano Đurović dobitnik je broj­nih nagrada za svoje kompozicije. Navedimo samo neke od njih: Nagrada rektora Sveučilišta u Zagrebu (2000.); Nagrada na Internationale Sommera­kademie Reichenau – Meisterkurs für Kom-position u Austriji, za skladbu Eine kleine Pivotmusik (2002.); Vje­snikova nagrada Josip Štolcer Slaven­ski za skladbu Delta (2005.); Nagrada Fonda Stjepan Šulek za skladbu Delta (2006.)… Uz to, pobjednik je Natječaja za MBZ–ovu web skladbu (2010.), a nje­gov rad krasi i Nagrada Marul za scen­sku glazbu (2013.).
Koliko često stignete u grad? – pitamo dalje.
— Posljednjih godina nisam baš puno, spletom raznih okolnosti. Inače stižem svako ljeto. Volio bih i češće. Prije, tije­kom studiranja na Akademiji, dolazio bih i za božićne praznike i za Festu kad bih ulovio vremena. Sada ostaje ljeto. Ali ono tipično – đir, kupanje… – zaključuje naš dragi sugovornik, red. prof. art. Frano Đurović.

BIOGRAFIJA
Mnoštvo djela, mnoštvo ideja
Skladatelj Frano Đurović rođen je u Gradu 1971. godine. Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Frane Paraća. Osim orkestralnih i komornih skladbi, autor je velikog broja elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za teatar i televiziju.
Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je asistent od 2004., docent od 2007., izvanredni profesor od 2012. godine. Od 2010. do 2013. godine bio je umjetnički voditelj Glaz­bene tribine u Opatiji, od 2012. umjetnički je savjetnik Muzičkog biennala Zagreb. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja.

Foto: Anastazija Vrzina

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist