Aktualno

Dubrovačko-neretvanskoj županiji na raspolaganju 28 milijuna eura za ulaganja u otoke

Ministar Šime Erlić u Splitu je predstavio rezultate zajedničkog rada s predstavnicima sedam otočnih županija na novom teritorijalnom pristupu razvoju otoka putem EU fondova.

-Ispregovarali smo novi instrument ciljano za otoke, a istovremeno im ostaje mogućnost konkurirati za sve ostale natječaje kao i dosad. Ono na što sam posebno ponosan je što smo prvi implementirali pristup koji je omogućio otočanima da sami donose odluke o razvojnim prioritetima i projektima. Ponosan sam na sve županije, na „otočno partnerstvo“, njihov doprinos po kojem smo postali primjer pozitivne prakse na razini Europske unije. Otoci trebaju značajna ulaganja, ali i poseban senzibilitet koji mogu imati samo oni koji tamo žive“, kazao je ministar Erlić.

Naime, u sklopu Integriranog teritorijalnog programa, osigurano je 150 milijuna eura raspoređenih na sedam hrvatskih županija koje u svom sastavu imaju otoke, prema kriterijima koji uključuju površinu, broj stanovnika županije te broj stanovnika naseljenih otoka sa specifičnim položajem i otocima 1. skupine u koju spadaju nerazvijeni otoci. Prema ovim kriterijima Dubrovačko-neretvanska županija osigurala je 28 milijuna eura.

Podsjetimo, već ranije naša županija osnovala je Otočno partnerstvo.

Ova radna skupina broji 39 članova, a uz predstavnike Županije, čine je predstavnici jednica lokalnih samouprava s otoka i poluotoka Pelješca te Grada Dubrovnika, predstavnici gospodarstvenika, sveučilišta, gospodarske i obrtničke komore, sportskih i kulturnih udruga, kao i lokalnih akcijskih grupa.

Sukladno Zakonu o otocima, obalno-otočne županije  kroz izradu teritorijalne strategije provode participativni pristup u rješavanju lokalnih problema u kojem proces vode otočni dionici. Na taj način  izravno utječu na kreiranje smjerova razvoja za otoke čime ujedno jačaju društvenu koheziju i kapacitete za strateško planiranje i provedbu projekata unutar otočne zajednice. Kroz izradu strategija odgovara se na mnoge specifične izazove otoka identificiranjem ključnih područja djelovanja te otvaranjem mogućnosti za provedbu ciljanih intervencija i rješavanje lokalnih potreba.

Otočno partnerstvo izradilo je nacrt Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije, a sve jedinice lokalne samouprave predložile su projekte koji su im prioritetni za financiranje.

Prijedlog projekata iznijela je i Dubrovačko-neretvanska županija, a odnose se na ulaganja u zdravstvo, socijalnu skrb, sport, obrazovanje i drugu infrastrukturu.

Teritorijalna strategija otoka naći će se  na javnom savjetovanju, a uskoro se očekuje i nova sjednica Otočnog partnerstva te potom prijava na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Pročitajte još

Županijska komora organizira manifestaciju kojoj će u fokusu biti nekretnine

Dulist

Nastavnici hrvatskog jezika Deranja i Asturić : Čitati, čitati i samo čitati. A sve kreće od roditelja!

Nora Di Leo

Ravnateljica Ljekarni Dubrovnik Marina Svilokos o nestašici lijekova u našem gradu

Dulist