AktualnoGrad

DUBROVAČKI VODIČI ‘Izražavamo protivljenje ovakvom krnjem prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu’

DUBROVAČKI VODIČI 'Izražavamo protivljenje ovakvom krnjem prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu'

Društvo turističkih vodiča ‘Dubrovnik’ poslalo je otvoreno pismo ministru turizma Gariju Cappelliju povodom vodičkog nezadovoljstva izigranim interesima vodičke struke u prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

‘Uvaženi Ministre turizma Republike Hrvatske, gospodine Cappelli,

ovim putem izražavamo svoje nezadovoljstvo činjenicom da nismo pravovremeno pozvani na sastanak u Ministarstvu turizma, 21. lipnja 2017. godine, na kojem je predstavljen prijedlog novog Zakona o pružanju usluga u turizmu. Budući da kao Društvo turističkih vodiča ‘Dubrovnik’, predstavljamo najbrojniju strukovnu udrugu u Hrvatskoj, u kojoj je okupljeno više vodičica i vodiča (400 članova) nego u svim ostalim vodičkim udrugama na nivou države zajedno, smatramo da smo svakako trebali biti pozvani na ovaj sastanak. Tim više što je naš Predsjednik, gospar Marko Sjekavica, bio dio Radne grupe Ministarstva turizma za pripremu nacrta prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu, u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga turističkih vodiča, smatramo da je našem predstavniku, koji je ujedno zastupao i interese brojnih članica i članova Vodičke sekcije HOK-a, Udruženj obrtnika ‘Dubrovnik’, kao i svim ostalim članicama i članovima Radne grupe bilo logično mjesto na predmetnom sastanku.

Samo sudjelovanje na sastanku nije samo pitanje forme, već i nemogućnosti kritike merituma prijedloga izmijenjenih propisa odnosnih na turističko vođenje koje je u javnu raspravu uputilo Ministarstvo turizma.

Vodičkoj struci i Radnoj grupi koju ste Vašom odlukom klasa: 011-01/16-03/32, urbroj: 529-06-17-33 od 30. ožujka ove godine osnovali kao savjetodavno tijelo Ministarstva turizma, neprihvatljivo je da su naši temeljni zahtjevi koji su predstavljali okosnicu našeg rada u Radnoj grupi zanemareni. Stoga izražavamo protivljenje ovakvom krnjem prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Tražimo da se na tragu naših zahtjeva, o kojima smo s Vama i čelnim ljudima Ministarstv pregovarali od početka ove godine i koje ste sve na posljednjem sastanku Radne grupe prihvatili i to potvrdili u pisanim dopisima Ministarstva kao i Vašim osobnim sastancima s vodičkom strukom, izričito u Zakonu definiraju dvije osnovne stvari.

  1. To je u prvom redu značenje pojma zaštićenog lokaliteta, bez ikakve ograde kad je riječ o trgovima, javnim površinama i sličnim prostorima, koji predstavljaju samo srce prostora na kojemu se odvija turističko vođenje i suprotno objavi Ministarstva turizma na svojoj službenoj web stranici, ti se prostori ne smiju isključiti iz dosega pojma zaštićenog lokaliteta na kojemu ekskluzivitet prava vođenja imaju licencirani vodiči specijalisti pojedine županije.

  2. Redefiniranje programa vodičkog obrazovanja u skladu s standardom EU i njegovo prevođenje u dvogodišnji program. Detaljno i stručno elaboriranim prijedlogom člana Radne grupe gospodina Vinka Bakije, koji ste na našim sastancima s puno entuzijazma prihvatili, svi smo bili zadovoljni. Još na sastanku u Dubrovniku krajem svibnja ste potvrdili predstavnicima DTVD-a da će se ići u tu izmjenu kurikuluma, da bi se na kraju odustalo od tog dogovora i nastavila vodička hiperprodukcija osrednje kvalitete. Opravdanje da je na dužnost stupila nova Ministrica obrazovanja i da u novonastalim okolnostima nema vremena za ovakve izmjene, a koje nam je ponuđeno u Ministarstvu turizma, za nas nije zadovoljavajuće. Dapače, u dolasku osobe koja nema teret kraha osnovnih akademskih vrijednosti, znanstvenog integriteta i čestitosti, na ovu visoku funkciju, vidimo itekako dobru priliku za provođenje reformi obrazovnog sustava za vodičku struku pa i ovim putem Ministrici upućujemo javni poziv za uključivanje u javnu raspravu o novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu, u odnosu na obrazovanje vodičica i vodiča.

Kritični smo i u odnosu na terminološki i nomotehnički mrak prijedloga Zakona koji nije bio u stanju pratiti suvremen međunarodne trendove naprednih pravnih sustava, Europske Unije i Ujedinjenih Nacija i uvrstiti u zakonski tekst rodno osviještenu terminologiju koja uvažava činjenicu da većinu u našoj struci predstavljaju žene. Ravnopravnost spolova jedna je od vrijednosti zagarantiranih Ustavom RH, tako da terminološki ovakav prijedlog Zakona smatramo zastarjelim, patrijarhalnim i suprotnim nomotehničkim trendovima naprednih demokracija, s kojima se naša zemlja teži dovoditi u vezu.

Vrijeme odvijanja javne rasprave o prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu, u srcu turističke sezone, kad je većina zaposlenih u turizmu, na čiji se rad i živote, kao i živote njihovih obitelji ovaj prijedlog Zakona odnosi, danonoćno zaposlena, na terenu i u pružanju usluga turistima, smatramo neprimjerenim i bojimo se da neće doprinijeti kvaliteti i sadržajnosti same javne rasprave.

Unatoč tome želimo naglasiti da smo kao struka jedinstveni na nivou cijele Hrvatske, sa snažnom podrškom kolegica i kolega iz cijele Europe i da nećemo pristati na polovična rješenja poput ovog predloženog. Jasno i glasno ćemo izraziti svoje strukovno protivljenje svim prijedlozima koji zanemaruju interese struke i kvalitetu usluge koja se nudi turistima i to posebice u odnosu na propuštanje jasnog definiranja zaštićenog lokaliteta snagom zakonske norme, kao i odustajanjem od vodičke kurikularne reforme.

S poštovanjem i uz želju da ćete još tijekom javne rasprave uvažiti ova naša dva temeljna prijedloga o kojima je do sada bilo dosta riječi,

Marko Sjekavica, mr. sc., Predsjednik,

Maja Milovčić, Dopredsjednica,

Marojica Bijelić, član Upravnog odbora,

Željka Casagrande, članica Upravnog odbora,

Nicole Marčinko, članica Upravnog odbora,

Ivana Zbačnik, članica Upravnog odbora DTVD-a’

 

Pročitajte još

Obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca!

Dulist

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna u finalu Eurosonga!

Dulist

Roko Tolić jedan od kandidata za direktora aerodroma Crne Gore

Dulist