AktualnoUrednički izbor

DUBROVAČKI UGOSTITELJI FOKUSIRANI NA PREŽIVLJAVANJE ‘Prihoda ima, ali ni blizu da bi se pokrili svi troškovi’

DUBROVAČKI UGOSTITELJI FOKUSIRANI NA PREŽIVLJAVANJE 'Prihoda ima, ali ni blizu da bi se pokrili svi troškovi'

Mamljenje ubacivača, zveket pozate i pjata, povici iz kuhinje – zvučna su kulisa našeg grada koju smo iznova slušali svaku sezonu. Danas, ljudi pored restorana prolaze šutke. Zujanje konobara oko stolova zamijenilo je premještanje s noge na nogu u iščekivanju gostiju koji tek rijetko naiđu. Epidemija koronavirusa primorala ih je da stegnu kesu, a ako se stvar nastavi ovim korakom izgledno je da dubrovački ugostitelji neće imati za koga raditi. Entuzijazma se u njihovim redovima mora tražiti pod povećalom. Ipak, neki su prepoznali ovaj trenutak kao priliku da privuku nove posjetitelje.

Važno zadržati radnike

— Otvorili smo 11. svibnja kada je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dao dopuštenje. Gosti polako dolaze. Nešto se događa, ali to nije ni blizu da bi se pokrili svi troškovi. Željeli smo raditi bez obzira što su vremena teška. Ljudima treba mjesto gdje se mogu opustiti i uživati u hrani. Smatramo da će se situacija uskoro stabilizirati i posjetitelji će prepoznati naš rad pa nam se rado i vratiti. Prilagodili smo ponudu. Spustili smo 20 posto cijene hrane i 30 posto vina. Skratili smo i menu jer jednostavno ne možemo nabaviti dovoljno namirnica – priča nam Mirko Andrić iz konobe Veranda u Štikovici.

Obiteljski su posao te su izračunali da radom mogu pokriti sva dugovanja tako da ih nitko sutra ne može vući za rukav. Trenutno ih je u restoranu zaposleno petero, a smjene dogovaraju sukladno potrebi. Rezervacije bilježe te ih je nedavno posjetilo nekoliko turista iz obližnjih hotela. Uglavnom je riječ o Nijemcima i Austrijancima, ali i državljanima SAD-a koje je lockdown zatekao u Hrvatskoj. Bez obzira na brojke koje rastu, ne gaje nadu o velikoj zaradi ovo ljeto. Konačan cilj im je preživljavanje i domoći se 2021. Na Vladine potpore apliciran im je tek jedan radnik te pomoć ni ne očekuju. Postoji li način da im vladajući olakšaju postojeću situaciju, u Verandi nam govore kako sigurno ima mogućnosti. No, mnogo je potrebitih te samoj državi nije lako. U fokusu im je sljedeća sezona te vjeruju kako gladni neće biti.

Radno ozračje vlada i u restoranu Pantarul koji je svoja vrata Dubrovčanima otvorio 15. svibnja. Jedan od vlasnika Milan Vasić za DuList naglasio je kako se trebaju zaboraviti prošlogodišnji prometi i postotci. Glavni ciljevi svima moraju biti ‘preživljavanje i – pozitivna nula’. Promet im je manji za 70 do 80 posto, ali njihova je sreća da su od samih početka okrenuti prema domaćim ljudima.

Više o ovoj temi pročitajte u tisnakom izdanju DuLista od ove srijede. Čekamo vas na kioscima.

Pročitajte još

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist