Aktualno

Dubrovački liječnik Pavo Kostopeč sudjelovao u povijesnom uspjehu

Povijesni pothvat izveden je proteklog petka u noći u KBC-u Zagreb. Liječnici su prvi put nakon više od 10 godina uspješno izveli transplataciju pluća. Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina koji je dobio pluća od Branka Mijatovića (32), koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu na području Klisa pored Splita, piše Jutarnji.

U multiorganskoj eksplantaciji organa kojom se vade i pripremaju organi za presadnju organa sudjelovala su i istovremeno operirala tri tima. Naš dr. Pavo Kostopeč, kirurg na Odjelu za abdominalnu kirurgiju i transplantaciju organa na zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, bio je voditelj abdominalnog eksplantacijskog tima.

-Ponosan sam na još jedan iskorak perjanice hrvatskog društva, naše transplantacijske medicine. Presadnjom pluća kao država zokružili smo i do kraja upotpunili proces transplantacije solidnih organa.
Ponosan sam da sam vodio eksplantacijski tim Kliničke bolnice Merkur u noćašnjem povijesnom zajedničkom eksplantancijskom pothvatu više hrvatskih transplantacijskih timova, u kakvom sam u ovih gotovo 20 godina sudjelovao mnogo stotina puta, ali prvi puta se komuniciralo samo hrvatskim jezikom – napisao je na svome Facebook profilu dr. Kostopeč.

-Želim puno uspjeha našim kolegama torakalnim kirurzima iz Jordanovca i brz oporavak svim našim pacijentima primateljima organa te se uz iskrenu zahvalu obiteljima donora, bez kojih ništa ne bi bilo moguće, iskreno veselim svim našim budućim zajedničkim pothvatima! – istaknuo je.

Pročitajte još

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija