Aktualno

Dubrovački liječnik Pavo Kostopeč sudjelovao u povijesnom uspjehu

Povijesni pothvat izveden je proteklog petka u noći u KBC-u Zagreb. Liječnici su prvi put nakon više od 10 godina uspješno izveli transplataciju pluća. Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina koji je dobio pluća od Branka Mijatovića (32), koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu na području Klisa pored Splita, piše Jutarnji.

U multiorganskoj eksplantaciji organa kojom se vade i pripremaju organi za presadnju organa sudjelovala su i istovremeno operirala tri tima. Naš dr. Pavo Kostopeč, kirurg na Odjelu za abdominalnu kirurgiju i transplantaciju organa na zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, bio je voditelj abdominalnog eksplantacijskog tima.

-Ponosan sam na još jedan iskorak perjanice hrvatskog društva, naše transplantacijske medicine. Presadnjom pluća kao država zokružili smo i do kraja upotpunili proces transplantacije solidnih organa.
Ponosan sam da sam vodio eksplantacijski tim Kliničke bolnice Merkur u noćašnjem povijesnom zajedničkom eksplantancijskom pothvatu više hrvatskih transplantacijskih timova, u kakvom sam u ovih gotovo 20 godina sudjelovao mnogo stotina puta, ali prvi puta se komuniciralo samo hrvatskim jezikom – napisao je na svome Facebook profilu dr. Kostopeč.

-Želim puno uspjeha našim kolegama torakalnim kirurzima iz Jordanovca i brz oporavak svim našim pacijentima primateljima organa te se uz iskrenu zahvalu obiteljima donora, bez kojih ništa ne bi bilo moguće, iskreno veselim svim našim budućim zajedničkim pothvatima! – istaknuo je.

Pročitajte još

Lučka kapetanija Dubrovnik zbog 17 prekršaja na moru naplatila 48 tisuća kuna kazni

Dulist

PROMETNI ČEP NA SKRETANJU ZA BOSANKU Vratili se turisti, vratile se i gužve

Dulist

Vakula otkriva što nas čeka u ostatku ljeta, ali i tijekom jeseni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija