Aktualno

DUBROVAČKI KUHARI VELIKOG SRCA U PETRINJI Saša Računica: U danu se napravi i do pet tisuća porcija

DUBROVAČKI KUHARI VELIKOG SRCA U PETRINJI Saša Računica: U danu se napravi i do pet tisuća porcija

Ukupno trinaest kuhara volontera iz Dubrovnika od početka se tjedna nalazi na području Petrinje i kuha više tisuća porcija za stanovnike potresom pogođenih područja. Odlučili su svoje vrijeme, znanje i dobru volju ‘utrošiti’ u spravljanje toplih i ukusnih obroka za ljude iz Banovine, a kojima je to u ovim vremenima i više nego potrebno. Jedan od kuhara je i Dubrovčanin Saša Računica koji je za DuList rekao kako do podne naprave i do dvije tisuće porcija.

-A do kraja dana i do pet tisuća porcija ispod našeg šatora na Trgu hrvatskih branitelja. Svakodnevno stiže i gotova hrana iz Zagreba koju volonteri i Crveni križ raznose ljudima u okolna sela. Tako da se broj porcija jela vrti i do 8 tisuća dnevno – istaknuo je. Kaže kako nemaju puno vremena za razmišljanje.

-Razmišljamo samo što ćemo staviti kuhati, kako ćemo to što bolje napraviti kako bi ljudi dobili toplo i ukusno jelo. I tako od 7 ujutro do 7 navečer. Radimo planove dan unaprijed, tada se naručiva i dobiva roba te na taj način imamo dobar start za sutradan – ističe Računica koji je samo dan poslije razornog potresa prošlog tjedna razmišljao kako će se uputiti na područje Banovine.

-Prethodno smo kontaktirali neke ljude na terenu kako bi nam dali točne upute što raditi. Rekli su nam da ne krećemo dok se sve bolje ne organizira, dok ne dobiju bolju opremu i nešto s čime se može raditi. Bili smo cijelo vrijeme na ‘stand-byu’ i kad je došao poziv možemo li biti u ponedjeljak u Petrinji, rekli smo da možemo, nakrcali smo kombi s opremom koju smo dobili od brojnih ugostitelja i uputili se – rekao je Računica naglašavajući kako na terenu vlada veliko zajedništvo.

-Zadnja tri dana ne kuha samo nas 13 iz Dubrovnika, tu je ekipa iz Splita, bila je ekipa s Murtera… Ima nas 25 koji su na pripremi ili na kuhanju – rekao je. Dodaje i kako stanovnici s ovog područja koji dobiju topli obrok pokazuju veliku zahvalnost.

‘Vratit ćemo se’
Navodi i kako je osjetio sinoćnji potres kod Petrinje koji je bio jačine 5,0 po Richteru.

-Popadala nam oprema s polica, ali svi smo u redu. Mi smo u principu na sigurnom, ispod šatora, ništa ne može pasti na nas. No, morali smo sinoć pomicati šator više na centar trga jer je iza nas bila neka stara kuća koja je u sinoćnjem potresu napukla – rekao je.

Nakon što se dođe nova ekipa kuhara iz Splita te nakon što ih upute u cijeli posao, naši se dubrovački kuhari u petak ujutro upućuju na jug Hrvatske.

-Ako bude potrebe, sigurno ćemo se vratiti. Svi su spremni pomoći – naglasio je.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist