Kultura

DUBROVAČKI KOMORNI ZBOR Važna nam je glazba, ali i atmosfera!

DUBROVAČKI KOMORNI ZBOR Važna nam je glazba, ali i atmosfera!

Dubrovački komorni zbor božićnim je koncertom u Dominikanaca u ponedjeljak, 22. prosinca, zaokružio seriju ovogodišnjih nastupa kojim je obilježena 20. obljetnica osnutka. Na repertoaru se našao izbor tradicionalnih božićnih pjesama u aranžmanu umjetničkog voditelja Frana Krasovca. U svojih dvadeset godina kroz zbor je prošlo preko tristo ljudi, puno muških i ženskih glasova. Neki su u zboru bili još od početka, jedan od njih je i Pavo Violić. Ispravlja nas ipak kako je od 2004. godine zbog posla morao pauzirati, ali je ove godine otišao u mirovinu te se u rujnu vratio u ‘staro jato’.

– Možda tek nemam više energije kao nekad. Kao prvi tenor trebalo mi je vremena dok sam se upjevao – kaže nam Violić te se prisjeća početaka u zboru.

– Profesori u Glazbenoj školi Frano Matušić i Frano Krasovac su pokrenuli zbor i onda su okupljali ljude. Znali smo se pa su me pozvali. Već krajem siječnja 1994. godine smo krenuli. Ženski glasovi, soprani, su bile učenice Muzičke škole, a alti, basevi i tenori su bili profesori i profesorice. Već krajem ožujka smo izveli Feureov „Requiem“. Sjećam se da sam prethodno oko Svetog Vlaha bio na putu, ali sam nosio sa sobom snimak i slušao sam ga navečer kad bih legao u krevet. Mogao sam prepoznati svoj glas, prvi tenor – govori Voilić te posebno ističe druženje i sklad starijih i mlađih članova zbora.

 Reportažu autora Balda Marunčića pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Ivo Orešković predstavlja knjigu o Crvenom križu Dubrovnik u Domovinskom ratu

Dulist

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Bilješke dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića

Dulist

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist