Sport

DUBROVAČKI JUDO VIKEND PRIVEDEN KRAJU Dva zlata, pet srebra i šest bronci za Hrvatsku

judo franusic09

Nedjelja u Dubrovniku je donijela izlazak najjačih hrvatskih judašica i judaša na tatami Europskog judo kupa za seniore u Dubrovniku.

Nastavila se pozitivna energija iz subote i tijekom drugog dana natjecanja na jugu Hrvatske. Puno navijanja s tribina, veliki broj hrvatskih judašica i judaša u završnicama te potvrda klase najjačih imena kroz osvojene medalje, rezime je drugog dana Dubrovnika.

Nakon dva srebra i dvije bronce u subotu, nedjelja je donijela četiri finalne borbe u kojima su se našli hrvatski predstavnici. Barbara Matić (do 70 kg) je očekivano dominirala do finala, gdje ju je čekala iskusna Slovenka Pogačnik, osvajačica pet medalja sa Grand Prix natjecanja. Tamo je Barbara bila konkretnija i agresivnija, ali je Pogačnik nakon početnog wazarija uspjela zadržati hrvatsku judašicu i uzeti zlatnu medalju.

– Osim prvog dijela finalne borbe mogu reći da sam zadovoljna nastupom. Dobro sam se osjećala na tatamiju, bila agresivna i nakon prve dvije lakše pobjede protiv Pogačnik sam osjetila vrhunsku kvalitetu. Pregledat ćemo borbu, vidjet što sam mogla bolje i dalje nastaviti raditi – prokomentirala je Matić.

Svjetska kadetska prvakinja iz 2017., Helena Vuković, u kategoriji preko 78 kg osjetila je kvalitetu Cerić (BIH), osvajačice europskih i svjetskih medalja. Cerić nije uspjela nametnuti svoj ritam, 20-godišnja Vuković se jako dobro držala, a zatim u 7. minuti borbe natjerala Cerić na treću kaznu i došla do velike zlatne medalje.

U hrvatskom finalu kategorije do 81 kg, u dvoboju dva Dominika, Družete i Sumpora, Družeta je opravdao status favorita te uzeo zlato wazarijem u «golden scoreu», ali uz jako dobar otpor Sumpora, pogotovo u prve dvije minute finala.

Puno energije i volje pokazao je Josip Bulić (do 90 kg), koji je pobijedio Čirića i Nikolića iz Srbije, a zatim u finalu protiv Brašnjovića nastupio u pravoj Grand Prix atmosferi. Navijanje za oba judaša, po dvije kazne za oba natjecatelja i ippon Brašnjovića u samoj završnici borbe za još jedno hrvatsko srebro.

– Sumpor je uz Bulića imao dobar dan, pokazao dobar judo i u finalu se dobro suprostavio Družeti. Dobar je osjećaj biti ponovno na natjecanju iako sve epidemiološke mjere donose i nove izazove u pripremi i tijeku natjecanja. Barbara je imala dobru protivnicu u finalu, popravit ćemo pogreške koje su se dogodile i sa sljedećih priprema doći još kvalitetniji – prokomentirao je nedjeljni program izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović.

Odlične borbe vidjele su se u kategoriji do 100 kg. Marko Kumrić se za zlato borio protiv europskog prvaka iz 2017., Aleksandra Kukolja, a iskusniji srbijanski judaš je iskoristio priliku i ipponom došao do zlata. Broncu je u istoj kategoriji uzeo stariji brat Kumrić, Zlatko. Zanimljiva je i bila borba Zlatka Kumrića s Kukoljem, koja je po kvaliteti top razina svjetskog juda, a Kukolj je u posljednjoj minuti iskoristio svoju šansu i slavio protiv Splićanina.

U zanimljivim borbama za broncu Lara Cvjetko (do 70 kg) je svladala domaću judašicu Anđelu Violić, dok je Katarina Lucija Vuković (preko 78 kg) uzela broncu protiv Zrinke Miočić.

Pročitajte još

Mlada Dubrovkinja izgubila na svojem prvom Grand Slamu

Dulist

SPORTSKA DVORANA GOSPINO POLJE Kinder joy turnir u uličnoj košarci

Dulist

Daniel Dinat drugi na Austrian Openu! Približio se top 100 najboljih badmintonaša u svijetu!

Dulist