Grad

Dubrovački građevinari traže da im se u sezoni dozvole radovi na konstrukciji

Građevinska djelatnost u korona krizi radi više nego druge djelatnosti, ali građevinarstvo nije pošteđeno otežanog poslovanja, zaključci su održane sjednice Strukovne grupe graditeljstva ŽK Dubrovnik.

Prema podatcima iz Porezne uprave prošle godine su realizirali svega 65% broja izdanih računa u odnosu na 2019., a vrijednost fiskaliziranih računa sektora građevine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila je nepunih 26 milijuna kuna, dok je godinu ranije iznosila 51,3 milijuna kuna.

Većina radova koji su u tijeku odnose se na projekte ugovorene iz vremena prije krize. Nedostatak prihoda u turizmu odrazit će se na ovu djelatnost tek naknadno, kad se druge djelatnosti već počnu oporavljati.

– Drago nam je kad vidimo da država nadoknađuje troškove naših kolega poduzetnika u djelatnostima koje imaju zabranu rada, ali malo je poznato da naša djelatnost svake godine tijekom turističke sezone ima zabranu izvođenja određenih građevinskih radova i to od 90 – 120 dana, ovisno o kojem gradu ili općini je riječ – poručili su dubrovački građevinari.

U ovim kriznim vremenima najbolje se vidi što znači nemogućnost rada tijekom nekoliko mjeseci, a pri tome svi troškovi i dalje stižu na naplatu, radnici primaju pune plaće. Prošle godine na proljeće, kad je bio prvi lockdown, kad su tvornice građevinskog materijala prijetile zatvaranjem, iz opreza da ne ostanu bez materijala za rad građevinari su morali kupovati ogromne količine, skladištiti ih, kako ne bi ugrozili već ugovorene i započete projekte.

– Kad k tome dodamo kupovinu maski i sredstava za dezinfekciju u vrijeme kad ih nije bilo dovoljno na tržištu, pa prijevoz radnika uz epidemiološke mjere, može se zaključiti da su to sve bili dodatni troškovi koji su ugrozili likvidnost ove djelatnosti – iznose.

Građevinari smatraju da je dobro i potrebno da u ovo krizno vrijeme radi i puni proračun tko god može, a s obzirom na karakter njihova posla, gdje su radnici većinom na otvorenom, oni definitivno mogu raditi, pa i u sezoni.

Građevinari apeliraju da se, kao što je bio slučaj u sezoni 2020., odluka izmijeni te da se zadrži zabrana izvođenja radova iskopa, ali da se dozvole radovi na konstrukciji. Također smatraju da je, u najvećem broju slučajeva, moguć suživot turizma i građevinskih radova. Država trenutno nadoknađuje štetu svima kojima je zabranjen rad.

Pročitajte još

Na parkingu Gradac oboljela dva stabla, u četvrtak stižu nova

Dulist

FOTO Predstavljen dubrovački dječji vodič ‘Đir po Gradu’

Dulist

PARKING STANARA KARINGTONKE Gradit će dodatnu etažu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija