Kultura

Dubrovački glazbenici oduševili u punom Dvoru

Jedinstveni program Dubrovnik na glazbenoj hridi okupio je u utorak u atriju Kneževa dvora dubrovačke glazbenike pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. Vrsni ansambl i solisti Lovro Merčep na saksofonu, pijanistica Marija Grazio i mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović svojom su sjajnom interpretacijom odabranog repertoara sastavljenog od skladbi Debussyija, Iberta, Đurovića i Mahlera oduševili pun Dvor, opravdavši visoka očekivanja domaće publike.

Pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za glazbeni program, autor koncepta i dirigent na koncertu, Tomislav Fačini izrazio je nadanje da će i ovo izdanje Dubrovnika na glazbenoj hridi zadržati prijašnjih sezona postavljenu razinu izvrsnosti i „zapaliti pokoju iskru među publikom“. Svjedočivši sinoć u Dvoru iskrenom oduševljenju i veselju festivalske publike koja je dugotrajnim pljeskom ispraćala svaku skladbu, pozivajući soliste i maestra više puta na naklon uz zadivljene uzvike Bravi!, lako je ustvrditi da je izvedbena izvrsnost ne zadržana, već i nadiđena. Iskre među publikom zapalio je intrigantan repertoar živopisnih skladbi, počevši od snovitog Preludija za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u aranžmanu Tomislava Fačinija, djela s kojim je „počela glazba 20. stoljeća“. Mladi, no već međunarodno priznati saksofonist Lovro Merčep briljirao je izvedbom tehnički zahtjevnog Komornog concertina Jacquesa Iberta, živahnog jazz i blues kolorita. Skladatelj Frano Đurović posvetio je pijanistici Mariji Grazio Koncert za glasovir i orkestar koji je ova virtuozna i višestruko nagrađivana glazbenica majstorski izvela u drugom dijelu sinoćnjeg programa te koji je u repertoar unio rafiniranu dozu suvremenosti.

Jasna dikcija, snažan i gibak glas te istančana ekspresija nacionalne prvakinje Dubravke Šeparović Mušović koja je za kraj večeri izvela Pjesme putujućeg djetića Gustava Mahlera, skladatelja čiji opus ova operna diva osobito njeguje, impresionirali su publiku. Tomislav Fačini aranžirao je i ovu skladbu, obje sa sinoćnjeg programa skrojivši upravo za sjajne dubrovačke glazbenike koji su sinoć suvereno sa solistima podijelili pozornicu: violinistice Mirabai Weismehl i Tara Horvat, violistica Lidija Martinović, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, trubač Ivan Kušelj, hornist Toni Kursar, fagotist Matija Novaković, flautistica Đive Kušelj, oboist Antonio Haller, klarinetist Stijepo Medo, Veronika Ćiković na harfi, Stjepan Vuger na harmonici te na udaraljkama Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar.

Na bogatom glazbenom programu 72. Igara idući je koncert u Kneževu dvoru već sutra, u četvrtak 12. kolovoza u 21:30 sati na kojem će festivalska miljenica, pijanistica Martina Filjak uz hornista Felixa Kliesera i violinista Andreja Bielowa izvesti djela djela Duvernoya, Schumanna, Dukasa, Wieniawskog i Brahmsa.

Pročitajte još

U ČETVRTAK Otvorenje izložbe ‘Dijalog s Držićem’ u Umjetničkoj galeriji

Dulist

KRŠĆANSKO LICE KULTURE Predstavljanje knjige ‘Vjera, umjetnost i kultura u susretu’

Dulist

Uskršnja izložba u prizemlju Narodne knjižnice Grad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija