Aktualno

Dubrovački akvarij dobio certifikat ‘Friend of the Sea’

Dubrovački akvarij koji je dio Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dobio je certifikat “Friend of the Sea”. Riječ je o certifikatu koji se dodjeljuje u sklopu istoimenog projekta čiji je nositelj World Sustainability Organization, međunarodna nevladina organizacija čija je misija promicanje zaštite okoliša. Uz pulski, dubrovački akvarij drugi je hrvatski akvarij koji je nositelj ovog certifikata.
Za dobivanje ovog certifikata akvariji moraju zadovoljiti više uvjeta koji uključuju robusnu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost kao i održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat ujedno osigurava najviše standarde za dobrobit životinja te onemogućuje lov na sisavce, osim uz posebne iznimke. Naglasak je na zaštiti mora i održivom djelovanju ustanova čime se opravdava opis iz naziva certifikata – prijatelj mora.
“Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem, otpadom i kontaminacijom oceana, a “Friend of the Sea Certified” vidimo kao smjer u kojem želimo da Dubrovački akvarij ide, kako bi ispunio naše ciljeve održivog upravljanja” – izjavio je ravnatelj Instituta za more i priobalje dr. sc. Nenad Antolović.
Svaki akvarij može imati ključnu ulogu u obrazovanju javnosti o zaštiti mora i podmorja, a cilj projekta „Friend of the Sea“ na globalnoj razini je oformiti referentni popis na temelju kojeg posjetitelji, turisti pa i stručnjaci mogu izabirati akvarije prema razini njihove brige za podmorje, ekologiju i očuvanje vrsta. Nositelji certifikata „Friend of the Sea“ uz dubrovački akvarij su Akvarij AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aquarium Rubrum u Italiji i hrvatski Aquarium Pula.

Pročitajte još

[FOTO]ČIŠĆENJE UVALE TRSTENO Ronilački klub Dubrovnik nastavlja s akcijama

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO KAKARIGI Naš priznati kontrabasist u Granadi

Mia Njavro Banić

ĐURO LUBURA ‘Sustav za rano upozoravanje će povećati sigurnost, bez utjecaja na privatnost’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija