Politika

DUBROVAČKE STRANKE Tko sve pretendira biti ‘iz Grada, za Grad’

Grad iz zraka

Osnivanje ‘Dubrovačke stranke’, odnosno DUSTRE dio javnosti prihvatio je pozitivno, dio ‘na noža’. To je uostalom bilo očekivano i zapravo je dio političkog folklora koji prati svaku novu opciju, no suprotno nekim medijskim istupima i tvrdnjama, DUSTRA je daleko od prve ili jedine lokalne političke opcije koja se tijekom godina pojavila.

Hoće li biti uspješn(ij)a, ostaje tek za vidjeti. Vrijedi se stoga podsjetiti na sve one koji su se u prošlosti proklamirali (ili to još uvijek rade) kao ‘dubrovački’.

Južnohrvatska stranka
Najsličniji početak Raguževoj DUSTRI imala je Južno-hrvatska stranka. Nastala iz tadašnje Nezavisne liste Srećka Kljunka, koji je tada bio zamjenik gradonačelnice Dubravke Šuice to je prva opcija koja je pokazala ozbiljnu snagu. Njihovo zlatno doba trajalo je od 2001. godine do 2005. godine kada su na lokalnim izborima potpuno potučeni. Stranka je formalno postojala do 2010. godine, no posljednjih pet godina bili su potpuno neaktivni.
-Na prve izbore izašli smo 2001. godine,a u prvom redu smo bili NL Srećka Kljunka, a kasnije smo se preimenovali. Danas kad pogledam ta vremena, treba prvenstveno naglasiti kako je izborni sustav tada bio drugačiji, nema više primjerice Gradskog poglavarstva. U četiri godine u kojima smo sudjelovali u vlasti mislim da je proračun bio vrlo dobar, čak i odličan, nismo imali nikakvih velikih problema – opisao je svojedobno za DuList JHS jedan od njezinih čelnih ljudi Bajro Sarić.

Dubrovački demokratski sabor
O DDS-u i njihovom čelnom čovjeku Peru Vićanu mogu se napisati romani, a njezina snaga očituje se upravo u osebujnom ‘vođi’. Za razliku od JHS-a, Dubrovački demokratski sabor postoji i danas i na posljednjim izborima ostvario je svoj najbolji rezultat. Vićan se vratio u vijeće, a dobili su toliko željnog četvrtog vijećnika. Doduše njihova aktualna četvorka nosi manje težine od tri vijećnika koje je Vićan imao u vrijeme kad je Vlahušić tek postao gradonačelnik, ali daleko od toga da itko može isključiti Vićana i njegove ljude u jednadžbi postizanja većinskih 13 ruku.

Stranka Dubrovnik regija
Izmjene zakona natjerale su nekadašnju udrugu da se se registrira kao SDR. Prije dvije godine bili su poprilično glasni, priopćenjima i pressicama se tukli za HZZO, Carinarnicu, Trgovački sud itd. no debakl na izborima 2013. godine za mnoge je značio njihov kraj. Ipak, nakon dvije godine neaktivnosti, oni su prošli tjedan, točnije na isti dan i u isto vrijeme kada je Raguž osnivao svoju stranku održali izvještajnu konvenciju SDR-a i poručili kako imaju snage i vremena te kako će izaći na izbore 2017. godine.

DUSTRA
Za kraj ostaje naravno DUSTRA. Stranka koja je nastala nakon sukoba Željka Raguža i HSS-a trenutno pretendira biti ‘Najbliža Gradu’. Kako je na osnivačkoj skupštini rekao jedan od istaknutijih članova Rikard Rossetti, važni su hercegovački korijeni Željka Raguža, jer da je predsjednik ‘jedan Gozze bilo bi napada da se Dubrovnik tko zna gdje vodi’. Spominjao je Rossetti tu još i Aca Apolonija, rat i koješta drugo, no zasada ostaje tek činjenica da je Željko Raguž ipak vezan prvenstveno uz Andra Vlahušića. Ostaje i činjenica da je jedini gradski vijećnik iz redova Dubrovačke stranke u koaliciji s HNS-SDP-HSU-om. Poštovanje treba zaslužiti, principijelnost pokazati, a snagu tek dokazati. Loptica je na Ragužu.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist