Kultura

Dubrovačka umjetnica Katarina Ivanišin Kardum otvara izložbu ‘Isto nebo’ u MSU galeriji

Dubrovačka umjetnica Katarina Ivanišin Kardum otvara izložbu 'Isto nebo' u MSU galeriji

Priznata dubrovačka umjetnica Katarina Ivanišin Kardum u četvrtak, 19. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara izložbu ‘Isto nebo’. Prvo je to njeno samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti te ujedno i prvo prezentiranje najnovijih crteža i slika nastalih kao rezultat terenskih istraživanja oblika reljefa geografskog prostora planinskih masiva Dinarida i Prokletija tijekom protekle dvije godine.

Katarina se inače kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse.
Kako se navodi u najavi izložbe, njezina ‘metafora nežive prirode’, slikarski triptih Still Landscapes III, 2014., izvrsna kompozicija s prikazom diorama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku u kojima je propitivala ‘uvjetovanost same prirode u kulturnim diskursima’ koristeći se starim i novim fotografijama muzejskih interijera te ih prenoseći u slikocrteže velikih formata, zahvaljujući otkupnoj nagradi na natječaju za suvremenu umjetnosti 2015. godine nalazi se i u fundusu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.
Ciklusom ‘Isto nebo’, navodi se dalje, Katarina Ivanišin Kardum nastavlja svoje promišljanje i proširivanje tematike suvremenog pejzažnog slikarstva, teme koja danas sve više i više dolazi u fokus javnosti zbog iznimno brzih i opasnih klimatskih promjena kojima svjedočimo i koje nas potiču na osvješćivanje neizbježne i neraskidive povezanosti čovjeka i prirode, prirode koja nas ugrožava i koja je istovremeno rješenje brojnih naših problema. Utočište od pandemije i potresa pronašla je u kamenim masivima planina, otkrivajući njihovu ‘mineralošku snagu’ o kojoj je s toliko životne i umjetničke snage govorio i Joseph Beuys.

-Na izložbi su izloženi radovi nastali od 2019. do 2022. godine koji su nastavak mog istraživanja na temu prirodnog svijeta. Prirodu promatram kao odraz našeg unutrašnjeg stanja, koji nije pred nama bez razloga. Priroda je pokretač našeg razmišljanja i mašte na najdirektniji način. U jednom kamenu ili prizoru zgužvane stijene svjedočanstvo je stvaranja. Iza predmeta ili prizora netko će razumjeti neprekidnu petlju nastajanja i nestajanja. Netko drugi u istom će otkriti geometrijski uzorak ili čak iskru u dubini zemlje, neviđeni energetski potencijal – navela je Katarina uoči svoje zagrebačke izložbe.
Nadalje navodi kako je, iskusivši nedavni potres u gradu u kojem živi, stvarnu opasnost, posebno okupira tema planine, epicentar tog potresa.
-Tema je to kojoj se posvećujem, sagledavajući planinu koja podrhtava sa svih strana, zadivljena i užasnuta njenom snagom. Planina pripada neživoj prirodi – mineralnom svijetu, pa ipak se naočigled mijenja kako se pomiče njeno težište u dubini zemlje. U uvodu svoje knjige o Mont Blancu (1877.), Viollet-le-Duc primjećuje da u djelatnoj prirodnosti visokih planina organski svijet ima malo udjela, pa se čovjek usred tog svijeta koji nije napravljen za njega osjeća usamljenim. Kao da je oživio, sad se taj mineralni svijet pred nama giba i otpušta energiju. Povratak prirodi kao izvoru ne znači odbacivanje suvremenog svijeta, već povratak razlogu našeg postojanja – istaknula je autorica.
Katarina Ivanišin Kardum je završila postdiplomski studij slikarstva na Royal College of Art u Londonu, a sada radi kao kustosica pedagoginja u Tehničkog muzeju Nikola Tesla. Objavila je knjigu De Materia Avium u izdanju Art Radionice Lazareti, a njeni su radovi našli put i do Hollywooda. Mogli ste ih vidjeti u filmovima ‘Second Act’, ‘Holy Lands’ i ‘Lara Croft: Tomb Raider’.
Kustosica izložbe je dr.sc. Snježana Pintarić, voditeljica zbirke slikarstva MSU, a može se pogledati do 26. lipnja 2022. Stoga, ako u idućih mjesec dana planirate put u Zagreb, iskoristite priliku i posjetite izložbu naše umjetnice Katarine Ivanišin Kardum.

Dubrovačka umjetnica Katarina Ivanišin Kardum otvara izložbu 'Isto nebo' u MSU galeriji

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist