Aktualno

DUBRAVKA ŠUICA: O zdravlju svoje djece i cjepivima informirajte se kod liječnika!

Europarlamentarka Dubravka Šuica, ususret Europskom tjednu cijepljenja, upozorava na sve veći problem pada procijepljenosti diljem Europske unije, zbog čega se vraćaju bolesti koje su zahvaljujući cjepivima bile gotovo iskorijenjene.

-Protekle dvije godine Europu je zahvatila epidemija ospica, bolesti koja je gotovo bila iskorijenjena cijepljenjem. Samo u siječnju i veljači ove godine Europa bilježi 11.000 oboljelih od ospica, sa žarištima u Srbiji, Francuskoj, Ukrajini i Grčkoj. Upravo zbog nedovoljne procijepljenosti stanovništva, ta se bolest vratila i izazvala više teških slučajeva sa smrtnim ishodom, koji su pogodili djecu i mlađe odrasle osobe – navodi se u priopćenju za medije Dubravke Šuice.

Nedovoljnu informiranost građana o važnosti cijepljenja djece, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu navela je kao ključan problem u širenju epidemija zaraznih bolesti.

-Iako su klinički učinkovita i zaštitna cjepiva jedan od najvećih izuma suvremene medicine, padom procijepljenosti povećava se rizik od izbijanja epidemija bolesti za koje se smatralo da pripadaju prošlosti. Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih štiti od bolesti – izjavila je Šuica.

Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuje kako se u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest postotnih poena. Izrazito je alarmantna situacija u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece. Situacija je još ozbiljnija u Dubrovniku, gdje je protiv ospica lani cijepljeno samo 40,8 posto djece.

-Na području Dubrovačko-neretvanske županije nema zaraženih ospicama, međutim niska procijepljenost predstavlja opasnost od njihove pojave. Potrebno je pravilno educirati, ali i upozoriti javnost što bi značila takva jedna epidemija, posebno sa smrtnim slučajevima koji nažalost nisu isključeni. Apeliram na roditelje i kolege iz primarne zdravstvene zaštite da cijepe djecu – izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

-Žao mi je što upravo Dubrovnik, grad koji je imao prvu karantenu u svijetu i u kojemu se nalazi najstarija ljekarna na svijetu, danas značajno nazaduje zbog pada procijepljenosti djece – nastavlja dr. Bekić.

Europski parlament prošlog je tjedna velikom većinom usvojio rezoluciju o padu procijepljenosti u Europskoj uniji kojom se od država članica traži jači angažman u suzbijanju dezinformacija o cijepljenju. Rezolucijom se osuđuje širenje lažnih i nepotvrđenih informacija o cijepljenju koje podrivaju povjerenje javnosti. Parlament traži i veću transparentnost u procesu ispitivanja cjepiva te informiranja o mogućim nuspojavama da bi se uklonile bilo kakve sumnje u korist i posljedice cijepljenja.

-Rezoluciju su zajedno radili i za nju glasovali svi klubovi zastupnika, što je jasan znak da je EU svjesna ovog opasnog zdravstvenog problema. Pad povjerenja zbog straha od negativnih nuspojava dovodi do odbijanja cjepiva koja spašavaju život. Sustavno informiranje javnosti, znanstveni dokazi i informacije koje dolaze od educiranih zdravstvenih djelatnika dio su strategije kojom se borimo za porast procijepljenosti, za zdravlje naše i budućih generacija. Na roditelje apeliram da o zdravlju svoje djece odlučuju u konzultacijama s liječnikom, a ne tzv. stručnjacima s Interneta – poručila je Dubravka Šuica.

Pročitajte još

Euro na kotačima ‘progutao’ bor

Dulist

Stižu velike promjene vezane za policu ‘dopunskog’

Dulist

Nakon dvije pandemijske godine ponovo održan zimski kamp udruge ‘Slatki život’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija