AktualnoHrvatska

Duboka depresija u Hrvatskoj

Duboka depresija u Hrvatskoj

Za Hrvatsku bi se moglo reći da je zaronila u duboku depresiju jer smo među rijetkim državama koje se ni ove godine neće bitno odlijepiti od crvene zone.

Posljednje procjene domaćih analitičara kažu da će Hrvatska ove godine imati rast od svega 0,2 do 0,5 posto, za iduću nitko nije ni izlazio s ozbiljnijim prognozama. Raiffeisen za Vecernji.hr tvrdi da nas čeka pad od 1 posto!

Analitičarka Raiffeisen banke, Zrinka Živković-Matijević za Vecernji.hr tvrdi kako su njihove prognoze pesimistične jer je averzija ulagača prema riziku iznimno velika. Tako će, navodi u  prvoj polovici iduće godine izostati znatnijeg priljeva stranog kapitala i investicija, što će u kombinaciji s padom izvoza u eurozonu dovesti do produbljivanja krize. Uvjerena je da će se ostale zemlje iz okruženja bolje snaći u novim nepovoljnim okolnostima od Hrvatske jer su kod nas u prvom planu političke elite i izbori.

Prema njihovim prognozama, recesiji se neće othrvati čak ni Njemačka, koju očekuje pad industrijske proizvodnje od jedan posto, pa onda i sličan pad BDP-a, što će i cijelu eurozonu vratiti unatrag. U srednjoj Europi samo će Poljska zadržati pozitivne stope rasta oko 2%, dok će Mađarska pasti oko 2%, Češka 1,5%, a Slovačka oko 0,5 %.

Mađarska se vlada ponovo okrenula MMF-u te se očekuje početak razgovora o novom aranžmanu i financijskoj potpori. Do jučer nezamislivo, svjetski financijski policajac drži na oku i Italiju, a priprema se teren i za to da MMF snažnije posluži kao produžena ruka Europske središnje banke. I Slovenija je skliznula u očima investitora, cijena je njezina duga kao i hrvatskoga, a sva su ta zbivanja analitičari bečkog Raiffeisena u svojim najnovijim prognozama sublimirali u riječ – recesija. Istraživači te bankarske grupacije uvjereni su da eurozonu očekuje godina ozbiljnog pada od čak jedan posto, što Europu vodi u opasnu recesiju s dvostrukim dnom.
 

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija