Aktualno

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata od 5. siječnja, kada je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provodi pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Inspekcijski nadzori obavljaju se temeljem Zakona o Državnom inspektoratu, Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakona o zaštiti potrošača te spomenutog Zaključka Vlade RH, saznali smo u službenom odgovoru Državnog inspektorata Lijepe naše. Kakva je situacija u našoj županiji? Zanimalo nas je koliko je nadzora dosad obavljeno, koliko je unutar njih utvrđenih neopravdanih povećanja cijena, gdje je pronađeno najviše nepravilnosti…

— Na području Dubrovačko-neretvanske županije obavljeno je ukupno 110 inspekcijskih nadzora. Od ukupno obavljenih inspekcijskih nadzora, obavljena su 54 inspekcijska nadzora u ugostiteljstvu, 15 inspekcijskih nadzora u trgovini na malo, 12 inspekcijskih nadzora u trgovini na malo pekarskim proizvodima te 29 inspekcijskih nadzora nad pružateljima usluga – dodat će nam u službenom odgovoru. Gdje je ‘najkritičnije’? Recimo samo kako ćete, nakon ovog našeg napisa, vjerojatno izbjegavati pekare – bar dok ne ‘stanu na loptu’!

Neopravdano povećanje
— Od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u 10 slučajeva utvrđena je nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena u uslužnim djelatnostima, te u četiri slučaja u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima – napominju nam iz Državnog inspektorata. Pitali smo i koje namirnice se mogu izdvojiti kao one čija je cijena neopravdano povećana i u kojem postotku.

—Ističemo neopravdano povećanje u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima i to do 13 posto – rekli su nam dalje u odgovoru. Povećanje koje nema temelja u ‘stvarnom životu’! No, pekarska industrija nije primarna grana gospodarstva u našoj županiji…

—U 19 slučajeva je utvrđena nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena. Isto tako, utvrđeno je da su ukupno 33 subjekata vratila cijene na dan 31. prosinca 2022. godine, te je u tijeku poduzimanje zakonom predviđenih mjera prema poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022. godine odnosno od 1. siječnja 2023. godine pa do dana inspekcijskog nadzora – naglasili su što se tiče ugostiteljske djelatnosti iz Državnog inspektorata.

Na razini Hrvatske
Za kraj, pogledajmo širu sliku. Do 19. siječnja, što je posljednja obavijest Državnog inspektorata, obavljeno je ukupno 1.145 nadzora u Hrvatskoj. U 25,2 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163) utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine. Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 659 inspekcijska nadzora – 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima. Navodimo jedan primjer – turistički inspektori obavili su 486 inspekcijska nadzora od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1 posto) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga. Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore u cilju zaštite potrošača, naglasili su među ostalim iz Državnog inspektorata.

IZ POLICIJE
Nema krivotvorenih novčanica
Od početka ove godine do danas, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije evidentiran niti jedan slučaj stavljanja u opticaj bilo koje krivotvorene novčanice uključujući i krivotvorene kovanice.
— Isto tako nije evidentiran niti jedan slučaj ‘podvaljivanja’ neke druge valute umjesto one koja je legalno sredstvo plaćanja – ističu također u odgovoru za DuList iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
—Iz našeg dosadašnjeg iskustva proisteklog iz provođenja kriminalističkih istraživanja prije 1. siječnja ove godine, proizlazi kako se krivotvorene novčanice eura, kao i krivotvorene novčanice ostalih valuta, najčešće u opticaj stavljaju u mjenjačnicama, kioscima i prilikom naplate cestarina – naglasili su. Kada je u pitanju problematika prepoznavanja krivotvorenih novčanica eura, navode da originalne novčanice, za razliku od krivotvorina, imaju obilježja šuškavosti, elastičnosti, čvrstoće, hrapavosti papira, dugotrajnosti i veliku otpornost na savijanje.
—Svaka originalna novčanica Eura posjeduje vodeni znak koji je sastavni dio zaštitnog papira i taj vodeni znak se provjerava tako da se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetla. Svaka originalna novčanica eura je šuškava i kada takvu novčanicu stavimo uz svjetlo uočavamo da se na njoj nalazi vodeni znak i zaštitna nit koja izgleda kao neprekinuta traka – zaključili su iz PU DN.

Članak objavljen 25. siječnja u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist