Grad

DRŽAVNA REVIZIJA POTVRDILA Ugovori za Revelin opet nisu u skladu sa Zakonom

DRŽAVNA REVIZIJA POTVRDILA Ugovori za Revelin opet nisu u skladu sa Zakonom

Državni ured za reviziju, prilikom ‘češljanja’ poslovanja Grada Dubrovnika za 2015. godinu, ponovno je uočio nepravilnosti oko davanja u zakup prostora Revelina.

Riječ je o novom ugovoru o zakupu koji je gradonačelnik Andro Vlahušić u prosincu 2015. godine sklopio s dotadašnjim zakupcem, tvrtkom Afrika Lukše Frankovića, nakon isteka prethodnog ugovora.

Naime, kako je istaknuto u Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Dubrovnika za 2015., Državni ured za reviziju mišljenja je da je novi ugovor o zakupu trebao biti zaključen (produžen) samo za prostor koji je zakupnik koristio sukladno prethodnom ugovoru, a da je Grad, ukoliko je imao namjeru dati u zakup dodatni prostor, za navedeni prostor odnosno za razliku površine trebao provesti javni natječaj u skladu s odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora odnosno Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

​Predmet novog ugovora iz prosinca 2015. godine je prostor u tvrđavi koji u naravi predstavlja prostor u prizemlju tvrđave površine 65,35 m2, prostor međukata tvrđave površine 465,55 m2 i prostor dvorane površine 903,00 m2, odnosno ukupne površine 1.433,90 m2.

U Reviziji se tako, među ostalim navodi, kako je prvotnim ugovorom i dodacima ugovora (koji su zaključeni od 2010. do 2013.) predmet zakupa u naravi predstavljao dio prvog kata, tj. lađu površine 225 metara četvornih (prostor šanka, prostor za konzumaciju, pomoćnu kuhinju i skladišni prostor) te natkriveni dio na taraci površine cca 86 ‘kvadrata’ i na velikoj taraci cca 50 ‘kvadrata’ (po pet metara četvornih iznad svakog ventilacijskog otvora), te izdignuti dio tarace na istočnom dijelu za stolove i stolice površine 156 m2.

​Grad se, navedeno je u izvješću koje je dostavljeno i gradskim vijećnicima na znanje uz materijale za sjednicu Gradskog vijeća 19. prosinca, nije očitovao na ovu točku nalaza.

Svakako treba podsjetiti kako USKOK-ova optužnica Andra Vlahušića i dubrovačkog poduzetnika Lukšu Frankovića tereti za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Vlahušića se tereti da je pogodovao Frankoviću, inače zakupcu tvrđave Revelin u kojoj je ovaj otvorio istoimeni noćni klub. Dubrovački gradonačelnik, smatra USKOK, u tom poslu je napravio štetu za gradski proračun od najmanje tri milijuna kuna. Sve to odnosi se na prvi ugovor i dodatke ugovora o zakupu. No, još uvijek se čeka očitovanje sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu o optužnici za aferu Revelin, a sjednice su do sad već tri puta odgođene.
Posljednja u nizu odgođena je jer je obrana dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića zatražila izdvajanje dijela dokaza iz sudskog spisa jer ih smatra nezakonitim, a sjednica je odgođena do pravomoćnog rješenja Vrhovnog suda.

Što je još otkrila Revizija pročitajte u tiskanom izdanju DuLista…

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist