Aktualno

DRUŽENJE BISKUPA S NOVINARIMA ‘Hvala vam na blagonaklonosti i konstruktivnosti’

DRUŽENJE BISKUPA S NOVINARIMA 'Hvala vam na blagonaklonosti i konstruktivnosti'

Tradicionalno druženje mons. Mate Uzinića s predstavnicima medijima održano je ovog ponedjeljka u Biskupskoj palači u koju je biskup, uselio na blagdan svetog Mateja 22. rujna 2018. Kao i svake godine, druženje je upriličeno u sklopu blagdana sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca, a upravo je taj datum ujedno i onaj kada je Uzinić izabran za dubrovačkog biskupa.

Biskup je zahvalio medijima za praćenje rada Dubrovačke biskupije u protekloj godini i za priliku da poruke koje smatraju važnima odašilju u javnost.

-Hvala vam za konstruktivnost i blagonaklonost koju ste prema nama pokazivali. Zadovoljstvo je surađivati sa svima vama. Tri su nam događaja u protekloj godini bila jako važna i medijski su kvalitetno popraćena – moj povratak u Grad, ređenje svećenika Dubrovačke biskupije don Petra Palića za hvarskog biskupa i ređenje trojice đakona. Pred nama je Festa sv. Vlaha kojom obilježavamo 10. obljetnicu njezina stavljanja na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. U mom su se uredu sjetitli da sam na proslavi Feste nakon što je stavljena na svjetski popis imao priliku biti tu kao svećenik Splitske biskupije i da je zatvorim na Gorici sv. Vlaha. Ne znam je li me tad sv. Vlaho prepoznao pa odlučio da bih mogao doći u Dubrovnik. Već za sljedeću Festu bio sam imenovan dubrovačkim biskupom – rekao je biskup te dodao kako će se Grad uskoro početi pripremati za okruglu 1050. Festu ususret kojoj će se nastojati upriličiti biskupsku sinodu.

Biskup Uzinić naglasio je kako je Biskupska palača prostrana te kako je ne žele držati zatvorenom, već je otvoriti i javnosti. Ne želi je se, rekao je biskup, pretvoriti u muzej jer joj to ne priliči, ali da će u njoj predstaviti važni projekti kojima žele privući građane i urediti ga tematski.

Biskup Uzinić dotaknuo se i ovogodišnje poruke pape Franje uz blagdan svetog Franja Saleškog naslova ‘Udovi smo jedni drugima, od zajednice na internetu do ljudske zajednice’. Papa Franjo u njoj promišlja o društvenoj mreži kao bogatstvu našeg doba koje nam pomaže u kontaktu s drugima. Istovremeno, upozorava na opasnosti jer mreža je jedno od mjesta gdje smo najviše izloženi dezinformacijama te svjesnom i ciljanom iskrivljavanju činenica koje se koriste na manipulativan način. Papa se osvrće na mlade jer je, prema statističkim podacima svaki četvrti žrtva zlostavljanja. Papa je odlučio uspostaviti međunarodni ured za nadzor elektroničkog zlostavljanja sa sjedištem u Vatikanu.

– Iz ove poruke kao novinari možete crpiti snagu za raditi na još bolji način, pomažući u stvaranju, a ne rušenju zajednice- zaključio je biskup Uzinić.

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist