Aktualno

DRAMATIČAN POZIV S JEDRILICE ‘Mayday, mayday, ne rade motor ni kormilo, kod Korčule smo!’

Jako nevrijeme pogodilo je u utorak veći dio Dalmacije. Dok čekamo izvješća diljem Jadrana, gdje su se dogodila brojna nasukavanja i havarije, s Korčule stiže snimka radio amatera koji je sudjelovao u koordinaciji spašavanja 10-eročlane posade jedrilice koja je usred oluje upala u probleme, piše Morski.hr.

–Dok sam snimao neveru u našem kanalu, jedrilica sa 10 osoba poslala poziv u pomoć (mayday). Otkazalo im je kormilo. Grmljavinsko nevrijeme, vjetar i kiša su samo dodatno zakomplicirali cijelu situaciju. U jednom trenutku se toliko smračilo da je izgledalo kao da je noć, što možete vidjeti na videu u prilogu. Budući da u početku nitko nije odgovarao na poziv, moje ‘dežurstvo’ se na kraju isplatilo i drago mi je da sam im mogao pomoći – kazao je radio-amater Julije Urban iz Korčule.

– Radio ‘rupa’ u našem području između obalnih radijskih postaja Split i Dubrovnik je čest problem i ne bi bilo loše da na našem području bude dežurne službe od strane nadležnih službi koje nadziru radijsku komunikaciju. Jedrilica je na kraju otegljena i sve je završilo dobro. Eto, radio-amateri su korisni i u 21.stoljeću – kazao je Urban.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

LEO AJDUKOVIĆ IZ ACI MARINE DUBROVNIK Nautičari stigli mjesec dana ranije nego 2020.

Andrea Falkoni Račić

Lucijana Leoni nova počasna konzulica u Dubrovniku

Dulist

NAGRADNA IGRA UZ OKRUGLIH 500 Napolitanska pizza i koktel iz Papillona

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija