Aktualno

DRAMA OKO ZEMLJIŠTA NA GLAVICI BABINOG KUKA Knežević: Grad Dubrovnik hoće nasilno ući u posjed

DRAMA OKO ZEMLJIŠTA NA GLAVICI BABINOG KUKA Knežević: Grad Dubrovnik hoće nasilno ući u posjed

Grad Dubrovnik ovog je petka pokušao ući u posjed zemljišta na Glavici Babinog kuka, kojega je u svrhu izgradnje javne prometnice naziva OS 3 Babin kuk izvlastio.

-Grad Dubrovnik hoće ući u posjed nasilno. Donijeli su rješenje o izvlaštenju, ali se Grad još uvijek nije upisao kao vlasnik. Iako nisu formalno pravno vlasnici, gaze sve propise i zakone – ističe za DuList dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević, inače pravna zastupnica Lovre Banovića, vlasnika sporne čestice zemlje.

Istaknula nam je i kako je Grad Dubrovnik već nekoliko puta pokušao ući u posjed ovog zemljišta, no njena se stranka tome protivi jer smatra kako je to što Grad radi nezakonito.

-Grad se nije upisao kao vlasnik toga zemljišta, vlasnik je još uvijek moja stranka. Oni su njemu isplatili naknadu, ali to je ‘kikiriki’ naknada. Za cijelo to područje su isplatili nešto manje od 30 tisuća eura, a to je cijena kutije cigara za kvadrat toga zemljišta. Grad je, naime, urbanizirao cijelo područje i jedino je ovo zemljište ostalo u zelenoj zoni. Stoga su naknadu isplatili po cijenama pašnjaka – objašnjava dalje Knežević te navodi kako su to gradovi radili i ranije, a često rade i danas, a to je da zemljište preko kojega žele provući cestu ostave u zelenoj zoni kako bi vlasnicima platili što manje. Međutim, dodaje Knežević, Ustavni sud je u jednom trenutku rekao kako to tako ne ide, odnosno da bi se naknada za izvlaštenje morala platiti po građevinskoj cijeni ako se zemljište uzima za gradnju.

-Mojoj stranci, iako to uzimaju za građenje, nisu platili po cijenama građevinskog zemljišta nego po cijeni pašnjaka i zbog toga se svemu tome protivimo, smatramo ovo nezakonitom – rekla je dalje te dodala kako se ovo danas sigurno neće završiti, već se odgađa za drugi put.

Izvlaštenje zemljišta na Babinom kuku usporedila je s pristupnom cestom braniteljskom naselju za Nuncijatu.

-Grad tamo već 20 godina ne uspijeva ni dobiti dozvolu za gradnju, ni pokrenuti, a kamoli završiti postupak izvlaštenja, a ovdje je u dvije godine dovršio izvlaštenje, kada su u pitanju privatni investitori jer ova cesta ima služiti vlasnicima luksuznih vila – zaključila je.

Na Glavici Babinog kuka danas su bili i pripadnici Interventne jedinice policije, a kako su rekli iz Policije, radi asistencije Odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije u postupku provođenja očevida i izvlaštenja čestice zemlje u korist ovrhovoditelja, Grada Dubrovnika, a na teret ovršenika, sve na temelju izvršnog rješenja Dubrovačko-neretvanske županije.

DuList je o ovom slučaju poslao i upit Gradu Dubrovniku. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte još

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist

OPOZIV PROIZVODA Jeste li kupovali ove grickalice?

Dulist