Aktualno

DOZNALI SMO DETALJE Lijek protiv korone stigao u bolnicu

U Opću bolnicu Dubrovnik nedavno je stigao i lijek protiv koronavirusa, Ronapreve, no do sad ga još nitko nije primio. Razlog tome je što on, objašnjava nam dr. Marijo Bekić, ima svoje striktne indikacije te ga ne može zapravo svatko primiti.
—Lijek je stigao u našu ustanovu. S obzirom na specifične indikacije i mogućnost nuspojava bolnica je formirala povjerenstvo čiji su članovi kolege internisti i infektolozi. Oni će odlučivati i procjenjivati tko ima indikacije za njegovu primjenu. Naime, s obzirom da se radi o lijeku koji je na bazi monoklonskih protutijela, on ima svoje striktne indikacije. Nažalost svi do sad hospitalizirani pacijenti nemaju indikaciju za primjenu tog lijeka s obzirom da se on dava kod imunokompromitiranih osoba u najranijoj fazi bolesti, dakle dok je pacijent takoreći asimptomatski ili ima malu temperaturu prvi dan bolesti, a prethodno je imunokompromitiran. Najčešće se radi o transplantiranim pacijentima. Međutim, pacijenti koji dolaze kod nas u bolnicu i bivaju hospitalizirani su pacijenti u uznapredovaloj fazi bolesti gdje su već razvijene klinička slika i brojne komplikacije – objašnjava dr. Bekić. Upitali smo ga kako onda netko može dobiti lijek budući da se primjenjuje u ranoj fazi zaraze virusom COVID-19. Istaknuo je kako će onkolozi i hematolozi koji prate svoje pacijente procjenjivati tko je ugrožen i pratiti stanje. Inače, lijek se daje isključivo u ustanovi.

Objavljeno u tiskanom izdanju 11. siječnja 2022.

Pročitajte još

Zbog salmonele na farmi iz prodaje povučena jaja!

Dulist

SAT ZA PLANETU ZEMLJU Ugasite svjetla večeras!

Dulist

MARKO MARGARITONI UZ DAN NARCISA Održali smo vrlo visoku stopu rano otkrivenih karcinoma dojke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija