Kultura

Dostojanstveno i s mjerom

U spomen na fra Marijana Balda Zlovečeru, u Crkvi Gospe od snijega u petak 5. srpnja u sklopu 7. Epidaurus festivala u Cavtatu održana je Večer Tina Pattiere.

U nadahnutom nastupu prožetom uglavnom sakralnom ili vrlo oprezno odabranom glazbom svirali su nam Augustin Mršić (violončelo) i Mario Penzar (orgulje) obojica s adresom u Zagrebu. Koncert je bio poput skrušene i svečane glazbene molitve, a djela su se nizala od Frescobaldija, Vivaldija (čelo i orgulje), Bacha za čelo solo pa do poznatih i neizostavnih djela Matza, Williamsa, Morriconea pa do Gounodove Ave Marije. Glazbenici, čije životopise krase brojna priznanja, nastupi i projekti i koji su istinski i neumorno posvećeni glazbi, tumačili su sva djela muzikalno, razgovijetno i izražajno, a orgulje za čiju se temeljitu restauraciju najviše pobrinuo fra Zlovečera, prolamale su se ponosno čitavim koncertom u svim svojim nijansama, mogućnostima, bojama i registrima. Mršićev ton mekan je i topao, prodoran ali neusiljen tako da je uz lijepo i smisleno fraziranje čitav koncert bio poput izgovorenih molitvenih riječi. Bila je to zapravo večer poput istinske Ave Marije u spomen velikana Cavtaćanina Pattiere i sjećanje na fra Zlovečeru koji je svoj franjevački habit obukao 23. veljače 1961. na otočiću Košljunu, kad je i dobio redovničko ime fra Marijan. Svečane redovničke zavjete položio je 15. kolovoza 1965., a za svećenika je zaređen 5. prosinca 1965. u Dubrovniku. Veliki dio svećeničkog života proveo je radeći za naše iseljenike u Argentini i u Južnoj Africi. Za života je objavio i knjigu „Na gumnu zla" u kojoj je opisao događaje na Golom otoku. Tenor Tino Pattiera, svjetski poznati operni pjevač, rodio se 27. lipnja 1890. u Cavtatu gdje je i umro 24. travnja 1966. Bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu i član Berlinske državne opere. Kad je navršio sedamdesetu godinu života, a kao priznanje za njegovih dvadeset i pet godina istaknutog rada na unapređivanju njemačkog glazbenog života, predsjednik bivše Savezne Republike Njemačke odlikovao ga je Saveznim križem za zasluge prve klase. Njegova glazbena ostvarenja predstavljaju neprolaznu vrijednost za sve one koji su ga poznavali, a i za nove mlade slušatelje koji će ga tek otkriti. Brojne naslovne uloge velikih opera koje je Pattiera tumačio na opernim pozornicama svijeta svjedoče o veličini ovog izuzetnog tenora. Večer prožeta uzvišenim sjećanjem na dvojicu istaknutih Hrvata prošla je u dostojanstvenom i intimnom ugođaju kako oni to i zaslužuju.

 

Pročitajte još

Sinoćnja izvedba Grižule posvećena velikom Miši Martinoviću

Dulist.hr

Željka Ćimić otvorila svoju prvu izložbu

Dulist

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija