Hrvatska

Dosad se ‘samopopisalo’ 177 tisuća građana, evo koliko u našoj županiji

samopopisivanje popis stanovnistva

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, odnosno u fazi samopopisivanja, do utorka, 14. rujna do 15 sati popisano je više od 177 tisuća građana. Od toga se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji samostalno popisalo 4.639 građana. Podsjetimo, u prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani.

popis

Moraju imati COVID potvrde
Svi oni koji to učine na završetku samopopisivanja, dobit će jedinstvenu šifru koju će predati terenskim popisivačima. Oni će na teren izaći 27. rujna i popisivati kućanstva do 17. listopada. Svi će popisivači i kontrolori morati imati EU digitalnu COVID potvrdu.
-U konzultacijama sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021. (kada je raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore), svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. (terenskom popisivanju) morat će posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu. Državnom zavodu za statistiku je tijekom provođenja Popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske – navode iz Državnog zavoda za statistiku.
Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje fizički kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore(što znači da je osoba preboljela Covid, cijepljena ili ima negativan Covid test).

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist