Aktualno

Donosimo što kandidati za gradonačelnika kažu o odluci Ustavnog suda

Donosimo što kandidati za gradonačelnika kažu o odluci Ustavnog suda

Nakon što Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o lokalnim izborima, koju je predložio uz još tri predlagatelja bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, za komentar smo zamolili kandidate za gradonačelnika/cu na svibanjskim lokalnim izborima.

-Odluka suda je takva kakva jest. Uvijek ću ostati pri tome da je osnovno ljudsko pravo birati i biti biran. Žao mi je što Ustavni sud nije odlučio u tom smislu. Ali život ide dalje. Uvijek sam bio fer čovjek, prijatelj sam i kad je loše, niti jednu lošu riječ o Vlahušiću neću reći. Da sam imao nešto protiv njega rekao bih mu dok smo zajedno radili i surađivali. Kritike bivših Vlahušićevih suradnika na njegov račun govore najviše o njima samima. Svatko tko svoju sreću gradi na tuđoj ne sreći nije prošao slavno. Da sam o njemu što loše rekao, govorio bih loše i o sebi. Privatnom mu u životu svu sreću, a neka HNS nađe svog kandidata. Pravo i jedino mjerilo bit će volja većine naših sugrađana na izborima. Ako građani žele da se Dubrovnik vodi iz Zagreba ili Metkovića neka ne glasaju za mene. Ako žele da se oni upravljaju svojom sudbinom, onda je izbor samo jedan – rekao je kandidat DUSTRA-e Željko Raguž te dodao kako će Vlahušiću ponuditi suradnju.

-Uspješan sam u životu jer sam se uvijek znao okružiti pametnijima od mene. Privlačio sam pametnije, dok ih neki drugi žele što dalje od sebe, kako bi se riješili konkurencije. Ponuda stoji da postane moj savjetnik kad pobjedim na izborima – istaknuo je Raguž.

– Odluka Ustanovg suda bila je očekivana. Osobno, nisam za zabrane, no očito da je u našem razvoju demokracije i svijesti to nužno i potrebno. Zakon se u ovom dijelu mora poštovati, a daljnjih komentara nemam – kratko je izjavila Terezina Orlić, kandidatkinja DDS-a za gradonačelnicu Dubrovnika.

– Bez obzira što o vladavini gospodina Vlahušića ne mislim puno dobroga, ovo je bila politička odluka Ustavnog suda. U čijem interesu i za koga, to će birači procijeniti sami. Kratko i jasno, ne slažem se s ovakvim odlukama no ne slažem se niti s radom Andra Vlahušića. Kratko i jasno – istaknuo je Hrvoje Kukuljica, kanididat Živog zida za gradonačelnika Dubrovnika.

– Žalosno je kako moramo etičke norme propisivati zakonom, tko se smije, a tko ne smije kandidirati. U normalnom društvu takvim pojedincima ne bi palo na pamet kandidirati se, a birači bi ih ‘pokopali’. Zbog ovoga kao da se nalazimo na razini preddemokratske zajednice, još malo pa će nam propisivati koga trebamo izabrati. Puno galame oko ničega! – naglasio je Vido Bogdanović, radni kandidat HSS-a za gradonačelnika Dubrovnika.

-Jednoglasnom odlukom ustavnih sudaca, uz izuzeće bivšeg odvjetnika gospodina Vlahušića, potvrđeno je da je zakon, kako ga ja nazivam zakon o moralnosti, ustavan. Žao mi je što neke stranke same prije nisu uvodile takve norme prilikom kandidiranja osoba, međutim sada je jasno – svaka osoba koja je pravomoćno osuđena za teško kazneno djelo u budućnosti se neće moći natjecati za odgovornu funkciju načelnika, gradonačelnika ili župana. Ima još gradonačelnika i načelnika koji se u budućnosti neće moći kandidirati, nije jedini gospodin Vlahušić. Hrvatski sabor će u narednom razdoblju donijeti proširenje istih tih uvjeta i na parlamentarnu razinu – rekao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković. Na našu konstataciju kako Vlahušić proziva HDZ i Most da je zakon pisan samo za njega Franković odgovara:

-Gospodin Vlahušić treba kupiti jedno ogledalo, u to ogledalo pogledati i u njemu vidjeti pravomoćno osuđenu osobu. To nije moralo biti tako da je radio sukladno zakonima RH i da nije počinio teško kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Tada ovakav zakon njemu uopće ne bi smetao. Nije problem u Ustavnom sudu, HDZ-u, Mostu i Saboru, problem je u osobi koja je počinila teško kazneno djelo – zaključuje Franković.

Iz stožera za kampanju SDP-ove kandidatkinje Tatjane Šimac Bonačić poručili su kako ne komentiraju presude Ustavnog suda.

 

Pročitajte još

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist