Aktualno

Suđurđani poručili: ‘Novim UPU izgubit ćemo otočni identitet i postati betonizirana sredina’

Suđurđani poručili: 'Novim UPU izgubit ćemo otočni identitet i postati betonizirana sredina'

Pod sloganom ‘Zajedno za Suđurađ’, skupina stanovnika otoka Šipan, odnosno naselja Suđurađ, u ponedjeljak u trijemu Sponze je održala konferenciju za medije prilikom koje su izrazili nezadovoljstvo Prijedlogom UPU Suđurađ predstavljenim krajem prosinca 2020. Kako je objasnila Marija Goravica, nevedenim se nisu riješili njihovi problemi, nego dapače raspirili.

– Jedan od problema je maritimno rješenje akvatorija naselja Šipan za kojeg su nam predstavljene dvije verzije. Obje predpostavljaju širenje nautičke luke vezova za 49 mjesta. Planira se izgradnja sezonske nautičke marine i pumpe koja će se vjerojatno izbaciti, ali bolje ‘spriječiti nego liječiti’. Međutim, planira se i betonizacija obalnog pojasa južnog dijela naselja, dakle same uvale od otprilike više od pedeset posto. Naša uvala je izuzetno mala. Osim negativnih posljedica na kulturno-povijesnu baštinu, nastat će i ekološki problemi te zagušenost prometom. Na taj način izgubit ćemo otočni identitet i postat ćemo betonizirana sredina – navela je Goravica.

Novi UPU Suđurađ, kako je pak istaknula njena sumještanka Dobrina Goravica, također predviđa proširivanje područja namijenjenog mješovitoj izgradnji od 200 posto.

– Mi smo saznali na javnoj raspravi da se planira proširenje građevinskog područja od osam hektara na 25 hektara. Na ovaj način razvoj mjesta se stavlja u službu apartmanizacije te se uništavaju osobine mjesta koje Suđurađ čine jedinstvenim. Ovakav pristup planiranja nije utemeljen na demografskoj slici niti na stvarnim potrebama Suđurađana za održivi razvoj. Još jedan problem je što UPU-u nedostaje vizija mjesta. Promjene koje se planiraju, a koje primjerice uključivaju proširivanje povijesne ceste od ljetnikovca Skočibuha do crkve sv. Duha, neprimjereno uređivanje place, ucrtavanje trafostanice unutar ljetnikovca ili izgradnja parkinga na njegovoj privatnoj površini, predstavljaju zatjerivanje tkiva mjesta – rekla je.

Na nju se nadovezala Marija Goravica koja se nada da će primjedbe prepoznati gradska vlast, a kojoj su ih uputili usmeno te pismeno.

– Nadamo se da će plan predstaviti na novoj javnoj raspravi na Šipanu u Suđurđu zbog starijeg stanovništva koje nije tako mobilno i nemaju pristup internetu na način da se oni s njim aktiviraju, upoznaju i sudjeluju u planiranju razvoja – zaključila je.

Potporu Goravicama je dao Dubrovčanin Davor Ljubičić koji je naveo da, među ostalim, novi plan razvoja nije napisan u skladu s odrednicama 3E – ekonomije, jednakosti i održivosti.

– Ovdje se radi samo o investiranju privrednog kapitala onih koji su kupili zemlju na način da se to zemljište izgradi te se uništi budućnost otoka koji stvarao svoju kulturu od vremena Dubrovačke Republike pa do danas – zaključio je Ljubičić.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist