Aktualno

DONACIJA GRADA Bolnici dva milijuna kuna za obnovu informatičkog sustava

Frankovic Bekic donacija 30

Grad Dubrovnik donirao je 2 milijuna i 155 tisuća kuna Općoj bolnici Dubrovnik za obnovu informatičkog sustava koji je, kako je rekao gradonačelnik Mato Franković, iznimno važan u dnevnom funkcioniranju kako liječnika, tako i svih ostalih službi.

-Opća bolnica je izrazila potrebu za navedenim kao jednim od prioriteta, stoga smo se odlučili i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojili navedeni prijedlog – izjavio je gradonačelnik Mato Franković na potpisivanju ugovora o donaciji s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem u petak ujutro.

– Danas je drugo potpisivanje u posljednjih desetak dana s Općom bolnicom Dubrovnik. Ovim se nastavlja inicijativa koju je Grad Dubrovnik pokrenuo prije dvije godine; donacije sredstava Općoj bolnici za povećanje kvalitete usluga, ali samim time i povećanje kvalitete pružene usluge svim građanima. Opća bolnica Dubrovnik nije jedina zdravstvena ustanova na području Dubrovnika koju Grad financijski potpomaže. Tu je i Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu tako da značajna sredstva izdvajamo za podizanje kvalitete zdravstvenih usluga na području grada Dubrovnika, a to ćemo raditi i u budućnosti – naglasio je.

Ravnatelj dr. Marijo Bekić podsjetio je da je modernizacija informatičkog sustava bolnice nužna za daljnje funkcioniranje bolnice te da sustav nije zadobio bitnije nadogradnje od izvorne implementacije.

-U 21. stoljeću nemoguće je funkcioniranje bilo kakve usluge ili sustava bez uključivanja informatizacije. Dubrovačka bolnica je početkom tisućljeća bila prva i jedina u Republici Hrvatskoj takozvana ‘non-paper bolnica’. Iako je bila prva, sustav se nije više nadograđivao. Broj korisnika informatičkog sustava je rastao, sustav se često rušio i to je stvaralo svakodnevne probleme protekle dvije godine u radu naših liječnika i sestara. Krajem 2017. godine iskazala se želja, iskristaliziralo se kakav nam projekt treba za osuvremenjivanje informatičkog sustava i cijena cijelog postupka je oko 3 milijuna i 400 tisuća kuna. Ostatak sredstava je pribavljen prošle godine kroz decentralizirana sredstva koja dobivamo od Republike Hrvatske kroz županijski proračun. Treba istaknuti da samo šest općih bolnica u državi dobiva manja godišnja sredstva kroz taj sustav od županijske bolnice Dubrovnik. Po onome što dobijemo za kapitalna ulaganja smo pri dnu u državi, očekujemo da bi se trebalo promijeniti u idućoj godini ako gledamo značaj i poziciju Opće bolnice Dubrovnik – rekao je.

Bekić procjenjuje da će nadogradnja bolničkog informatičkog sustava osigurati stabilnost na period od najmanje deset godina.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist