Aktualno

Don Ivica Pervan novi generalni vikar Dubrovačke biskupije

Don Ivica Pervan novi generalni vikar Dubrovačke biskupije

Novi generalni vikar Dubrovačke biskupije je don Ivica Pervan, kanonik Stolnog kaptola, dekan dekanata Dubrovnik 2 i župnik župe Presvetog Spasitelja u Mokošici. Na tu službu imenovao ga je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Inače, prije Pervana, tu je dužnost obavljao don Hrvoje Katušić. Katušić je 2020. godine izabran za rektora Crkve sv. Vlaha, no u isto je vrijeme obavljao dužnost delegata s ovlastima generalnog vikara.

Ivica Pervan rođen je 1971. godine u Doboju, a odrastao je u selu Mladoševica, župa sv. Ilije Proroka – Novom Šeheru u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u dubrovačkom sjemeništu, a teologiju u Splitu i u Rimu (Urbaniana 1993.-1998.). Svećeničko ređenje je primio u rodnoj župi 18. srpnja 1998. godine.

Po povratku sa studija iz Rima, godine 1999. započeo je službu župnika u Postranju i Brgatu. U kolovozu 2002. imenovan je pomoćnikom kancelara u Ordinarijatu u sređivanju biskupijskoga arhiva. Ujedno je bio i pastoralni suradnik u župi sv. Petra na Boninovu, te je bio nastavnik vjeronauka u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji.

Od prosinca 2007. je župnik župe sv. Petra na Boninovu, a od studenog 2010. i dekan Dubrovačkog dekanata. Kancelar Dubrovačke biskupije bio je u periodu od 2013. do 2019. godine. Godine 2015. prešao je na službu župnika u župu Svetog Spasa (danas Presvetog Spasitelja) u Mokošici. Te iste godine je imenovan dekanom dekanata Dubrovnik 2 te kanonikom obnovljenog Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku.

Dugi niz godina je biskupijski delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog te član Vijeća za katoličke škole pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Bio je pročelnik Vijeća za kulturu, povjerenik za duhovna zvanja, delegat za duhovne pokrete i molitvene zajednice u Biskupiji kao i član Zbora savjetnika, Svećeničkog vijeća i Biskupijskog pastoralnog vijeća. Sudjelovao je u organizaciji mnogobrojnih biskupijskih projekata, kao što su: Euharistijski kongres, dolazak pape Ivana Pavla II. u Dubrovnik, Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) i drugih, prenose iz Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist