Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2021.] SPAJANJE PELJEŠKOG MOSTA Metar po metar – jedna Hrvatska!

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2021.] SPAJANJE PELJEŠKOG MOSTA Metar po metar – jedna Hrvatska!

Krajem sprnja 2021. godine konačno smo dočekali povijesni tre­nutak za Lijepu našu – Pelješki most je spojen postavljanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične konstrukcije jednog od najvećih mostova u Europi. Od tog trenutka napokon možemo reći kako je Hrvatska napokon teritorijalno pove­zana i cjelovita. Središnjoj  svečanosti povezivanja prisustvovao je premijer Andrej Plen­ković s brojnim ministrima.

— Most je bio san mnogih u prote­klih 20 godina. Ostvarili smo cilj koji rješava problem star 300 godina. Ono što se dogodilo večeras, najbolje opi­suje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati stra­teške nacionalne interese, a to učiniti uz osnaženu poziciju RH u međuna­rodnoj zajednici koja je dio Europske unije. Most ne spaja samo Hrvatsku, već i EU. Ne dijeli Hrvatsku i BIH, već povezuje. Ovo je zajednički projekt i tako ga trebamo doživljavati – rekao je premijer Andrej Plenković koji je pri­sustvovao spajanju mosta s brojnim ministrima te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Uz njih, Pelješkim su mostom nakon spajanja prošli i župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Mato Franković. Pre­mijer je tada istaknuo kako je kineska tvrtka unatoč pandemiji i problemima u transportu uspjela spojiti most tri mjeseca prije roka.

— Za Dubrovnik on znači prometnu povezanost. Za jug Hrvatske znači nezamjenjivu kvalitetu. Županija postaje i autodestinacija. BiH ima krajnje bezbrižan prolaz za brodove do Neuma. Most je grandiozan i velik,
da bi ispod njega i Titanic mogao proći ispod njega. Ovo je nova kvaliteta za hrvatski građevinski sektor – naglasio je te je među ostalim zahvalio i projek­tantu Marjanu Pipenbaheru. Ovaj povijesni trenutak pratio se s mora i kopna, a posebno je lijepo bilo vidjeti ljude koji su spajanju odlučili svjedočiti uživajući na svojim barkama. Nakon svečanog obilježavanja spa­janja hrvatskog teritorija, nastavili su se radovi na samom mostu, ali i pri­stupnim cestama za koje su zadužene dvije inozemne tvrtke – Avax i Strabag. Prema svim dosadašnjim najavama, most će se otvoriti i pustiti u promet iduće godine, prije turističke sezone. Ministar mora, prometa i infrastruk­ture u jednom je od medijskih istupa naglasio kako se neće naplaćivati cestarina.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist