Županija

DOBROSLAVIĆ ‘Zakon kojim se svojataju dubrovački književnici potvrđuje da velikosrpski projekt nije zamro’

DOBROSLAVIĆ 'Zakon kojim se svojataju dubrovački književnici potvrđuje da velikosrpski projekt nije zamro'

Taj zakon smatramo novom uvredom Dubrovniku i Dubrovačko-neretavnskoj županiji. Tim zakonom kojim se svojataju dubrovački književnici zapravo se potvrđuje velikosprski projekt koji očito nije zamro ni kod ove vlasti u Srbiji – komentirao je župan Nikola Dobroslavić nedavno izglasani Zakon o kulturnom nasleđu Republike Srbije prema kojem, kako navode, dubrovačka književnost do 1867. pripada i srpskom kulturnom krugu.

-Velikosrpski je to projekt koji poseže za hrvatskim prostorima, u ovom slučaju Dubrovnikom, koji je prije tri desetljeća ovdje razarao povijesnu jezgru Dubrovnika koji je opljačkao i spalio Konavle, Župu dubrovačku, Dubrovačko primorje, koji je nanio golemu štetu svom vlastitom narodu u HRvatskoj, na Kosovu, a to isto sada rade i svojim sunarodnjacima u BiH i Crnoj Gori. Mi smo 90-ih godina porazili velikosrpski projekt na ovom prostoru i cijeloj Hrvatskoj, nećemo dopustiti da se on realizira niti u budućnosti. Dubrovnik je uvijek bio i ostao i bit će hrvatski pa tako i njegova kulturna baština. Poruka srbijanskim vlastima je da se okane ćorava posla, posezanja za tuđim kulturnim blagom i tuđim teritorijima. Neće u tome uspjeti i bolje da to ne rade. Poruka sugrađanima je da mogu biti mirni. Mi ćemo i naša Vlada i ovdje očuvati naše kulturno blago u Dubrovniku – naglasio je župan Dobroslavić.

Na pitanje DuLista zašto se na ovaj zakon reagira post festum te zašto se na to nije upozoravalo kada je zakon bio u pripremi, župan Dobroslavić odgovorio je kako se može reagirati onda kada se nešto dogodi.

-Ne može se uvijek reagirati unaprijed zbog toga što države ne moraju drugim državama predstavljati svoje prijedloge zakona. Mi smo već na prvi pokušaj nečeg ovakoga reagirali, a radilo se o dokumentu u kojem se proglašavalo Dubrovnik za srpski kulturni prostor. Tada smo upozorili da je to neprihvatljivo – rekao je Dobroslavić te je dodao da se trebalo ranije reagirati, ako je netko za ovo znao.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist