Županija

DOBROSLAVIĆ UZ DAN ŽUPANIJE ‘S ponosom možemo pokazati što radimo’

skupstina naslovna

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinoga zaštitinika, sv. Leopolda Bogdana Mandića, danas je u Kazalištu Marina Držića održana i svečana sjednica Županijske skupštine.

Zapjevala je klapa Kumpanji, jedni od ovogodišnjih laureata, te su tako uveli sve prisutne u ovu lijepu svečanost, koju je otvorio predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić, pozdravivši sve uvažene goste ovog događaja, kao i ovogodišnje laureate.

Župan Nikola Dobroslavić obratio se nakon pozdrava, ističući uspjehe, ali i probleme naše županije.

-Čestitam svima Dan DNŽ i blagdan našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. I u proteklih godinu dana naša se županija potvrdila kao uspješna regionalna jedinica i prepoznata je kao ozbiljan subjekt i pouzdan partner ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan Lijepe naše. Zahvaljujem svima koji su u tome pomogli. Sa zadovoljstvom mogu reći da je takvih bilo iznimno mnogo. A potvrđivali smo se na brojnim područjima – kazao je župan Dobroslavić, ističući kako ponajprije u borbi za čvrstu povezanost s maticom zemljom. Nakon prvih poteza nove Vlade možemo proglasiti pobjedu u toj borbi. Ovoj je Vladi Pelješki most državni projekt br. 1. kao što i treba biti, kao što je i uvijek trebalo biti. Vjerujemo ministru prometa glede najavljenog nastavka gradnje Mosta početkom iduće godine – kazao je župan dodavši kako pobjedu možemo proglasiti i u bitki za opstanak županije kao regionalne jedinice, ali i za opstanak drugih županija i napuštanje ideje o regionalizaciji kroz četiri ili pet velikih regija, regionalizacije, ‘koliko nepotrebne, još više opasne po hrvatsko nacionalno jedinstvo’.

– Preostaje nam bitka za vraćanje sjedišta državnih ustanova i uprava koja su premještena u zamišljena sjedišta mega regija. Još vodimo bitku za bolje cestovno i morsko povezivanje, ponajprije za nastavak gradnje AC od Ploča do Osojnika. Koliko je ta bitka važna podsjeća podatak da se od Zagreba do Ploča stiže za nešto više od tri i pol sata, a od Ploča do Konavala treba tri sata. Tri sata treba od Dubrovnika do Vele luke, do Lastova više od jednog dana. Eto to je DNŽ i njena prometna problematika. Osujetili smo namjeru da se migrantska ruta dopusti u turističko područje, konkretno na Prevlaku, što bi bilo golema prijetnja turizmu ne samo u našoj županiji. Pomogli smo da se ne istražuje i vadi nafta na 10 km od Dubrovnika, da se ne dopusti TE na ugljen u Pločama i HE Ombla, slijedeći iskazano stajalište građana- naveo je župan nekoliko ‘bitki’ koje su proveli, no ističući i investicijski val kojeg je upravo naša žuapnija pomogla.

Razvijamo županiju kao funkcionalnu regiju

-Podržavamo ulaganja, jer nam trebaju nova radna mjesta za naše nezaposlene, posebno za naše mlade. Sve su investicije dobrodošle u ovu Županiju, naravno, moraju biti prihvatljive za okoliš i ne ugrožavati našu bogatu kulturnu baštinu. Doveli smo do lokacijske dozvole županijski CGO. Glede ponovnog otvaranja rasprava o centrima, što se ove Županije tiče Centar se mora što žurnije početi graditi. Ne želimo proživljavati ovdje traume Napulja ili nama bliže Makarske. U pametnoj specijalizaciji u RH želimo zauzeti odgovarajuće mjesto, stoga radimo na projektima dvaju centara kompetencije, jednog za agrume, drugog za marikulturu. Razvijamo županiju kao funkcionalnu regiju, nakon ICT strategije usmjeravamo razvoj kako kroz Glavni plan razvoja prometa, kroz DNŽ kao pametnu regiju, tako i kroz Plan razvoja širokopojasne infrastrukture – kazao je župan.

-Osposobili smo se za korištenje EU fondova, učili smo se na pretpristupnim, spremni očekujemo strukturne i kohezijski fond. Pozdravljamo pristup koji je novo ministarstvo promoviralo glede regionalnog razvoja i u pojednostavljenju postupaka pri korištenju fondova. Snažno smo podupirali i podupiremo kapitalne projekte za ovu županiju kao što su gradnja terminala zračne luke, studentski dom, razvoj luka Ploče i Dubrovnik. Razvijamo i projekt Kongresnog centra, ključnog instrumenta za cjelogodišnji turizam u klasteru Dubrovnik. Podupiremo novo poduzetništvo. Uz već otvoreni i popunjeni inkubator u Dubrovniku, pripremili smo za natječaj novi inkubator u Dolini Neretve. Seoski turizam, navodnjavanje, vinarstvo s novim brandom kvalitetnog vina, tematske turističke ceste dio su naših nastojanja, ali i uspjeha na prekrasnom ruralnom prostoru naše županije. Sve to uz brigu za naše tradicionalne vrjednote, vrjednote iz Domovinskog rata, brigu za umirovljenike, brigu o našim cestama, našem zdravstvu, školstvu, kulturi, športu, brigu o 69 ustanova i društava kojima je Županija osnivač. I o našoj bolnici vraćenoj iz jednog sramotnog eksperimenta koji je završio onako kako smo i najavljivali – posvemašnjim fijaskom – dio je županovog govora u kojem je za kraj istaknuo kako je rad županije prepoznat i izvan Hrvatske, kroz Ured u Bruxellesu, kroz Odbor regija, Jadransku jonsku euroregiju. Tako ćemo i nastaviti. Kolikogod nas nije sram učiti od drugih, jednako tako možemo s ponosom pokazati što i kako mi radimo.

-Ponosan sam na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, našu kulturu, naš šport, posebno na naše branitelje. Ponosan sam na našu županiju. Čestitam Dan DNŽ. Čestitam dobitnicima županijskih priznanja. Čestitam blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića – zaključio je župan.

Gradonačelnik Vlahušić: Dubrovnik ima dva zaštitnika

Gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravio je domaćine i goste svečanosti te i sam uputio par riječi okupljenima.
-Dubrovačko-neretvanskoj županiji želim da se ostvare sve želje, kao i svim žiteljima juga. Grad Dubrovnik je ponosan što, osim našeg Parca, imamo kao zaštitnika Svetog Leopolda Bogdana Mandića, te da brigu o nama vode dva sveca – kazao je Vlahušić, dodavši kako Grad Dubrovnik podržava svaki projekt koji se odvija u županiji, prisjetivši se dubrovačke prošlosti.

-Trebala nam je pomoć ostalih iz Hrvatske, no ta vremena su sada iza nas. Mi smo danas u situaciji kada možemo drugima pomagati – kazao je Vahušić, spomenuvši neke kapitalne projekte za koje je odluke donio Grad Dubrovnik.
-Grad ima lijep prosperitet, četiri tisuće ljudi iz drugih dijelova Hrvatske dolazi ovdje raditi. Imamo ogromnu potporu i nove Vlade RH, osobtio oko projekata iz EU. Pomaganje je dobrobit zajednice. Sretan vam Dan županije – kazao je Vlahušić između ostalog.

Izaslanik predsjednika sabora Branko Bačić pridružio se pohvalama, čestitkama i lijepim riječima za Dan županije, istaknuvši kapitalne projekte infrastrukture i razvoja županije od Konavala do Neretve.
-Mislim da je dobro reći da nam je nužno, u ovim projektima, zajedništvo. Izdigli smo se iznad ‘strančarenja’ i gradimo županiju po mjeri njenih stanovnika – kazao je među ostalim Bačić.

Ministar Tolušić: Danas pušu povoljni vjetrovi

U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarević, svim okupljenima obratio se i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

-Kroz razvoj Republike Hrvatske važan je i razvoj Dubrovačko neretvanske županije. Često promatramo vašu županiju primarno kroz grad Dubrovnik, kao centar, ali bilo bi krivo gledati ju samo kroz njega, jer je puno izazova na cijelom teritoriju županije. Ovo je županija u kojoj župan s putovnicom mora prelaziti u drugi dio svoje županije (…) Ovo je županija puna izazova, ali s kojima se na jedan odličan način bori od svog osnutka, ali Nikola na način koji može biti primjer svim hrvatskim županima vodi brigu o svakom mjestu i zaseoku ove prekrasne hrvatske županije. Potpisujem svaku nejgovu riječ o tome što je bilo prije – puno loših poteza koji su činili krivo i ovoj i ostalim hrvatskim županijama. Danas pušu povoljniji vjetrovi, pogotovo za ovu županiju. Gdje je DNŽ u planovima Vlade RH? Pri vrhu? Ne! – Prva! Imamo preko deset milijari eura EU fondova na raspolaganju u idućih nekoliko godina, negdje otprilike milijardu će otići u vašu županiju – najavio je Tolušić, pojasnivši i zašto.

DNŽ već dugi niz godina planira i radi svoje projekte, radi i bori se, za svaki projekt i potez, istaknu je, spomenuvši i najveći projekt iz EU fondova, Zračnu luku Dubrovnik, te ‘famozni’ Pelješki most, koji će ‘spojiti dvije Hrvatske u jednu ‘- kazao je Tolušić te čestitao ovaj veliki događaj, uz poruku: ‘Neka vas čuva Sveti Leopold Bogdan Mandić!’

Dodjela nagrada laureatima

Po tradiciji, danas su u drugom dijelu svečanosti dodijeljene i nagrade ovogodišnjim laureatima županije. Podsjetimo, dubrovački književnik Feđa Šehović dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Skupština Dubrovačko-neretvanske županije dodijelila je Dženiti Lazarević, predsjednici udruge Poseban prijatelj, te Ekološko-ronilačkom klubu Korčula iz Korčule.

Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu dobili su dr.sc. Vinicije Lupis i muška klapa Kumpanji iz Blata.

Okupljenima se u ime laureata obratio Vinicije Lupis, zahvalivši se na ovom vrijednom prizanju.

 

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist